Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

  • Feb 29, 2024

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) υποχώρησε τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (‑0,4 μονάδες στο 95,4) όσο και στη ζώνη του ευρώ (‑0,7 μονάδες στο 95,4 μονάδες), όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ο δείκτης προσδοκιών στην απασχόληση (EEI) παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός και στις δύο ζώνες (αμετάβλητος στο 102 στην Ε.Ε. +0,2 μονάδες στο 102,5 στη ζώνη του ευρώ). Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, στην ΕΕ, η ήπια πτώση του δείκτη ESI οφειλόταν στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους κλάδους  των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, ενώ η εμπιστοσύνη παρέμεινε γενικά σταθερή στη βιομηχανία και αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών ο δείκτης ESI επιδεινώθηκε σημαντικά στην Ιταλία (-1,6) και ελαφρά στη Γερμανία (-0,6) και Πολωνία (-0,5), ενώ βελτιώθηκε έντονα στην Ολλανδία (+1,7) και παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός σε Γαλλία (-0,3) και Ισπανία (-0,2).

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,6% σημείωσε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ το 2021 έναντι του 2020

  • Feb 01, 2024

Αύξηση 10,6% σημείωσε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε 17.058 ευρώ. Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι περιφέρειες με τη σημαντικότερη αύξηση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσιάζει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα επίσης με τους περιφερειακούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε 9,3% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας. Ενώ, όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%.

Περισσότερα


Παράταση έως 29.02.2024 για την εγκατάσταση POS

  • Feb 01, 2024

Παρατείνεται για έναν ακόμη μήνα, έως τις 29 Φεβρουαρίου, η προθεσμία για την υποχρεωτική χρήση POS σε 35 κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 8139/31-01-2024 με την οποία τροποποιείται η 119899/13-12-2023 ΚΥΑ ως προς: α) την παράγραφο 1 του άρθρου 8 της απόφασης όπου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης μέχρι και την 29.02.2024 και β) την παράγραφο 3 του άρθρου 8 της απόφασης όπου παρατείνονται αντιστοίχως οι εκεί αναφερόμενες προθεσμίες.

Περισσότερα


Σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης οι κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς

  • Dec 21, 2023

Σε διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης (γενική γραμματεία Εμπορίου) τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) που αφορούν σε ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και την κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού Υπουργική Απόφαση με θέμα: “Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών” (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), ΦΕΚ Β΄2983/2017. Σχόλια και παρατηρήσεις θα κατατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://gge.mindev.gov.gr/home/diavouleuseis/ έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Οι ρυθμίσεις ορίζουν θέματα διάθεσης προϊόντων (προσυσκευασμένων ή μη) σχετικά με την ακρίβεια και τη σαφήνεια των επισημάνσεων που πρέπει να υπάρχουν επί της συσκευασίας, είτε στην αντίστοιχη πινακίδα ή ετικέτα, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέσο πληροφόρησης ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης

  • Dec 21, 2023

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων του νέου διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης με τίτλο «Cloud Practitioner Essentials AWS» στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 μέχρι την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΔΥΠΑ (e-servives), με κωδικούς TaxisNet ή με κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΔΥΠΑ, στη διεύθυνση: https://eservices.oaed.gr/pls/apex/.

Περισσότερα


Eurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

  • Dec 21, 2023

Στο 2,9% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,8%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% καταγράφοντας μείωση από το 2,9% του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 10,1%.

Περισσότερα


Economist: Στην πρώτη θέση η ελληνική οικονομία και το 2023

  • Dec 19, 2023

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».  «Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Στο μεταξύ, πολλοί από τους “τεμπέληδες” βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα», αναφέρει ο Economist. Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

Περισσότερα


Ν. Παπαθανάσης: Δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

  • Dec 19, 2023

Απόφαση για τη δημοσίευση δύο νέων δράσεων ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021- 2027, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, προκηρύσσονται οι δράσεις: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 190.000.000 ευρώ και «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 160.000.000 ευρώ. Στην αναλυτική πρόσκληση των δράσεων περιγράφονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησής τους, η έγκριση τους για χρηματοδότηση, οι επιλέξιμες δαπάνες, ο τρόπος υποβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθηση της υλοποίησης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι των δράσεων.

Περισσότερα


ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα “κόκκινα δάνεια” στο τρίτο τρίμηνο του έτους

  • Dec 19, 2023

Αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις  το τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία να φθάσει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η  ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23,953  δισ . ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023, από 23,921  δισ.  ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 34 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,890 δισ.  ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.20 δισ . ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).  Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 63 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,593 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023.

Περισσότερα


Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ

  • Dec 19, 2023

Ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών. «Το τρίπτυχο, στο οποίο βασίζεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024 είναι πρώτον, η δημοσιονομική σοβαρότητα, δεύτερον, η ανάπτυξη και, τρίτον, η κοινωνική συνοχή, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2024.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR