Επιχειρηματική Πληροφόρηση

 • Αρχική
 • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Xρηματιστήρια: Άλμα στη λήξη του χειρότερου τριμήνου από το 2002

 • Mar 31, 2020

Με κέρδη άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές της Ασίας και εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για το εάν η παγκόσμια οικονομία θα αντέξει το σοκ του κορωνοϊού. Ανοδικό ξέσπασμα με κέρδη πάνω από 3% και για το Χ.Α, με τον γενικό δείκτη να κινείται πάνω από τις 570 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωνε άνοδο σχεδόν 2% κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης αυτού του τριμήνου, που αποδείχθηκε το χειρότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2002, χάνοντας κεφαλαιοποίηση άνω των τριών τρισ. δολαρίων μέσα σε ένα μήνα και έχοντας απομακρυνθεί οριστικά από τα ιστορικά υψηλά που είχαν αγγίξει στα μέσα Φεβρουαρίου

 

Ανοδικό momentum και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX της Φραγφκούρτης να ενισχύεται 1,77% και αντίστοιχα κέρδη σε Λονδίνο και Παρίσι. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ήταν ενισχυμένος 2,25%.

Περισσότερα


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από 2 έως 10 Απριλίου οι αιτήσεις

 • Mar 31, 2020

Τους όρους καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Για την  Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις στο διάστημα από 2 μέχρι 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet θα έχει πενταετή διάρκεια ενώ προβλέπεται χαμηλό επιτόκιο και για το πρώτο έτος περίοδος χάριτος. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση του μέτρου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τον εργοδότη.

Περισσότερα


Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες

 • Mar 30, 2020

Θα ξεπεράσουν τους 610.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικοί επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν, τον επόμενο μήνα,  οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ-800 ευρώ από το κράτος (συνολικού κόστους 455 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των ωφελούμενων επαγγελματιών, αλλά και των αντίστοιχων "μοχλών" στήριξής τους.

Η πρώτη κατηγορία ωφελουμένων είναι οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) οι οποίοι εφόσον έχουν προσωπικό έως 5 άτομα στην επιχείρησή τους μπορούν να αιτηθούν ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών της περασμένης Τρίτης. Αυτοί ανέρχονται σε κοντά 450.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας. Έτσι, το συνολικό κόστος για την αποζημίωση αυτή θα ανέλθει σε 360 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το κράτος. Οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε σχετική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας.

Η δεύτερη κατηγορία των ωφελουμένων θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού) μηχανικοί/αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι/λογιστές εκπαιδευτικοί  και  ερευνητές, οι οποίοι θα δικαιούνται "επιταγή κατάρτισης" ύψους 600 ευρώ. Η "επιταγή" αυτή θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 160.000.  Το  συνολικό κόστος των "επιταγών" αυτών θα ανέλθει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Παράλληλα  το εκπαιδευτικό επίδομα αυτό θα καταβληθεί, σε 2  δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναστολή καταβολής εισφορών

Παράλληλα, οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, όπως εξειδικεύτηκε χθες με Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, μπορούν  να αναστείλλουν για 7-8  μήνες τις υποχρεώσεις τους για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο σε σχέση με τις τακτικές εισφορές τους, τόσο για τη δική τους αυτασφάλιση όσο και για την ασφάλιση του προσωπικού τους.

Τις μεν εισφορές του προσωπικού τους μπορούν να τις πληρώσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, τις δε εισφορές για τη δική τους ασφάλιση μπορούν  να τις πληρώσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, οι δόσεις ενεργών ρυθμίσεων που λήγουν έως τέλος Μαρτίου μπορούν να εξοφληθούν τον Ιούνιο.

Αναλόγως, οι 2 επόμενες δόσεις (Απριλίου-Μαΐου) μετακινούνται επίσης κατά 3 μήνες, όπως συμβαίνει με τη δόση του Μαρτίου.

Περισσότερα


Αλλαγές στο μέτρο έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

 • Mar 30, 2020

Σε σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο στο μέτρο της έκπτωσης 25% των φορολογικών οφειλών τους που εξοφλούνται εμπρόθεσμα.

Ειδικότερα:

-οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου

-εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών Μαρτίου εμπρόθεσμα, τότε για τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές μπορούν να καταβάλουν το 75% της δόσης Απριλίου

-για τον ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του, αλλά το 25% αυτού θα συμψηφιστεί στο μέλλον με άλλες φορολογικές οφειλές

-προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας

Σημειώνεται ότι στην αρχική του εκδοχή, το μέτρο αφορούσε σε έκπτωση 25% των φορολογικών οφειλών εφόσον εξοφληθούν εμπρόθεσμα, με την εξαίρεση του ΦΠΑ.

Περισσότερα


Σύνοδος Κορυφής: Απορρίφθηκε η έκδοση ευρωομολόγου

 • Mar 27, 2020

Προθεσμία δύο εβδομάδων για νέες προτάσεις από το Eurogroup σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού, δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας απορρίφθηκε η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων. Την πάγια γερμανική θέση εναντίον των ευρωομολόγων επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Περισσότερα


Αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς την χρήση pin στο ύψος των 50 ευρώ

 • Mar 27, 2020

Αυξάνεται από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως τονίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, είναι προσωρινής εφαρμογής και εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Περισσότερα


Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

 • Mar 27, 2020

Αγορές ομολόγων οι οποίες κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε χθες στη δευτερογενή αγορά η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε χθες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Περισσότερα


Πάμε για σεζόν δύο μηνών στον Τουρισμό;

 • Mar 27, 2020

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τη διασπορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης -βασικές για την Ελλάδα "δεξαμενές" τουριστών και εσόδων (όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία)- να αρχίζει να δείχνει τις πραγματικές της διαστάσεις, ο βασικός στόχος για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού ήταν να μην χαθεί η περίοδος του Πάσχα. 

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και όλο και περισσότερο εντείνονται οι φόβοι για την τουριστική σεζόν. Ενδεχομένως να αρχίσουν να υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, και αυτό με μεγάλη επιφύλαξη, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου. Δεν είναι όμως και λίγοι όσοι πιστεύουν πως η σεζόν έχει ήδη χαθεί.

Προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν φέτος δεν μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα, όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων:

Πρώτον, ακόμη κι αν επιτραπεί στις μονάδες να ανοίξουν, οι κρατήσεις έχουν μηδενίσει. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, θα χρειαστεί καιρός μέχρι να εξασφαλιστούν οι πληρότητες που θα επιτρέψουν τη συμφέρουσα λειτουργία μιας μονάδας. 

Δεύτερον οι tour operators με τους οποίους συνεργάζονται τα ξενοδοχεία έχουν αναστείλει ταξιδιωτικά πακέτα και ατομικά ταξίδια. Τα συμβόλαια δεν ισχύουν πλέον και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για μονάδες, κυρίως σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, που κατά βάση στηρίζονταν στις πτήσεις τσάρτερ (Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ρόδος, Κως κ.ά).

 

Τρίτον, όπως λένε οι ξενοδόχοι, οι τιμές που είχαν προβλεφθεί για φέτος δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι τιμές των πακέτων θα καθοριστούν από την αρχή και θα εξαρτηθούν από την ζήτηση, αλλά και τον ανταγωνισμό.

Τέταρτον, οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις προκαταβολές από τα early bookings. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.
Επίσης, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορονοϊού στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση και ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών.

Με το Τουρισμό στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα διαχρονικά, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών έρχονταν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τουριστική ανάκαμψη γίνονται πιο δύσκολες.

Τα τουριστικά έσοδα το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% και διαμορφώθηκε στις 31,3 εκατ. ταξιδιώτες.  Για το 2020, το υπουργείο Τουρισμού είχε θέσει ως προτεραιότητα την διψήφια αύξηση των εισπράξεων, την αύξηση των αφίξεων κοντά στο 5% και την αύξηση στις τουριστικές αφίξεις κατά τους μήνες Απρίλη, Μάη, και Σεπτέμβρη, Οκτώβρη άνω του μέσου όρου του έτους.

Περισσότερα


Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου

 • Mar 27, 2020

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τις λεπτομέρειες για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, καθώς και για την παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης εργοδοτών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα υπαγωγής στις διατάξεις αυτές έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας, στις 20 Μαρτίου 2020, που αναφέρεται στην ΚΥΑ.

Γι' αυτές τις επιχειρήσεις ή εργοδότες, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητές έως 31/3/2020 και 30/4/2020, αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020, αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτή προβλέπεται, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες, που έχουν δικαίωμα υπαγωγής σε αυτές τις διατάξεις, υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Οι περιλαμβανόμενες στις ως άνω ΑΠΔ ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνονται κατά τρεις μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης που αφορά η δόση.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, οι παρατάσεις καταβολής, που προαναφέρθηκαν, παύουν αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα


Τροποποίηση των ΥΑ που αφορούσαν τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο-Δείτε το σχετικό ΦΕΚ

 • Mar 27, 2020

ΦΕΚ 1043 Β 26-3-2020 Αριθμ. 1061 (1) Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 55 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου πέμπτου της από 20.03.2020 (ΦΕΚ 68 Α΄) πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. Αριθμ. 1062 (2) Τροποποίηση της Α.1053/2020 (ΦΕΚ 949 Α΄) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων. Αριθμ. 1063 (3) Τροποποίηση της Α.1054/2020 (ΦΕΚ 950Α΄) και του συνημμένου Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR