Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα “κόκκινα δάνεια” στο τρίτο τρίμηνο του έτους

  • Dec 19, 2023

Αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις  το τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία να φθάσει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η  ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23,953  δισ . ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023, από 23,921  δισ.  ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 34 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,890 δισ.  ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.20 δισ . ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).  Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 63 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,593 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023.

Περισσότερα


Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ

  • Dec 19, 2023

Ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών. «Το τρίπτυχο, στο οποίο βασίζεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024 είναι πρώτον, η δημοσιονομική σοβαρότητα, δεύτερον, η ανάπτυξη και, τρίτον, η κοινωνική συνοχή, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2024.

Περισσότερα


Economist: Στην πρώτη θέση η ελληνική οικονομία και το 2023

  • Dec 19, 2023

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».  «Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Στο μεταξύ, πολλοί από τους “τεμπέληδες” βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα», αναφέρει ο Economist. Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

Περισσότερα


Aύξηση κατά 54,4% των νοικοκυριών της χώρας που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους

  • Dec 12, 2023

Το 86,9% των νοικοκυριών της χώρας έχουν εφέτος πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους (σε σύγκριση με το 2013 καταγράφεται αύξηση 54,4%), σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, το 85% του πληθυσμού ηλικίας 16- 74 ετών έκανε χρήση του διαδικτύου το α’ τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το 2022. Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του διαδικτύου, κυριότερες δραστηριότητες είναι η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά και η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες (89,2% και 89,1%, αντίστοιχα).

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε φέτος η πρόσβαση για επαγγελματικούς σκοπούς των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο

  • Dec 12, 2023

Ποσοστό 98,6% των επιχειρήσεων της χώρας με απασχόληση 10 άτομα και άνω – σε σύνολο 42.451 επιχειρήσεων, οι 41.848 επιχειρήσεις – είχαν πρόσβαση φέτος στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς ενώ το 2022 αντίστοιχα, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων, οι 38.337 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς (97,2%). Σημειώνεται εφέτος ως προς το 2022 αύξηση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο 9,2%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που διεξήχθη το διάστημα 1η  Ιανουαρίου 2023 με 15η Σεπτεμβρίου 2023, από τις επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών 354,3 δισ. ευρώ, οι 8.765 επιχειρήσεις έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (20,6%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 25 δισ. ευρώ (7,1% του συνολικού κύκλου εργασιών).

Περισσότερα


Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό 61,5 εκατ. ευρώ

  • Dec 12, 2023

Στα 61,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση ενεργοποίησε προηγούμενη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ήταν 21,5 εκατ. ευρώ και με την εν λόγω απόφαση αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ. «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε σημαντική αύξηση ύψους 186,05% του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης. Από τη μεριά του, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε ότι «η απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας κατά 40 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στις πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε κρίσιμους κλάδους για την εθνική οικονομία, όπως ο πρωτογενής τομέας».

Περισσότερα


Αναρτήθηκε ο οριστικός πίνακας κατάταξης για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα»

  • Dec 12, 2023

Αναρτήθηκε ο οριστικός πίνακας κατάταξης για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, αναρτήθηκε ο οριστικός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 στο πλαίσιο της προκήρυξης με αριθμό 74086/21-7-2022.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες στο παρακάτω link : https://shorturl.at/deovP

Περισσότερα


Ξεκινάει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το «καλάθι των Χριστουγέννων»

  • Dec 05, 2023

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσει το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα περιέχει σοκολάτες, τσουρέκι, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, ενώ υπό συζήτηση είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, το αρνί και το κατσίκι. Αυτό γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Η σκέψη που υπάρχει για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, όπως σημείωσε, είναι ότι «συνήθως τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία αποτελούν καλύτερες πηγές γι’ αυτού του είδους τα προϊόντα και πολλές φορές πετυχαίνουν και πολύ καλύτερες τιμές από ένα σούπερ μάρκετ».

Περισσότερα


Δελτίο Επιχειρηματικών Πληροφοριών «Γνους Πράττε»

  • Dec 05, 2023

Από την Διεύθυνση Σχεδιασμού Εξωστρέφειας και Συντονισμού Φορέων Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνεται ότι το μηνιαίο

Δελτίο επιχειρηματικών πληροφοριών, «Γνους Πράττε», θα αποστέλλεται ως μορφοποιημένο κείμενο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συνημμένα θα βρείτε το μορφοποιημένο κείμενο.

 

Περισσότερα


Παρατείνεται ως τον Ιούνιο το «καλάθι του νοικοκυριού»

  • Dec 05, 2023

Σε νέα παράταση ισχύoς της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» προχωρά η Κυβέρνηση. Η παράταση θα είναι εξάμηνη και η νέα ημερομηνία εκπνοής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2024. Το συγκεκριμένο μέτρο, που κανονικά εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου είχε παραταθεί ήδη το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Οργανωτικές και Διαδικαστικές Διατάξεις για την Ανάπτυξης, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Επίσης παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2024, η προθεσμία ισχύος της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR