Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Με επιτυχία το 1ο Roadshow Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Με επιτυχία το 1ο Roadshow Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

 

Το μεγάλο ενδιαφέρον φοιτητών και ανθρώπων που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με καινοτόμες ιδέες και την προώθησή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, προσέλκυσε η εκδήλωση – παρουσίαση του 1ου Roadshow Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, ενημερώθηκαν για την σημασία της καινοτόμας επιχειρηματικότητας και για το πώς μπορούν να προωθήσουν τις ιδέες τους σε ένα περιβάλλον όπου θα τύχουν ανταπόκρισης και αποδοχής.
Η καινοτομία της εκδήλωσης ήταν ότι δεν περιελάμβανε τοποθετήσεις και ομιλίες, αλλά διεξήχθη σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Η πρώτη συζήτηση έγινε μεταξύ εκπροσώπων επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών και θεσμικών φορέων, με θέμα «Η εφαρμογή της Καινοτομίας στην Επιχειρηματικότητα και η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση», ενώ η δεύτερη έγινε μεταξύ εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η τοπική Καινοτομία και η Εκπαίδευση».
Το 1ο Roadshow Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας έχει «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα, καταγράφοντας τις κατά τόπους ανάγκες, δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε περιοχής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών και συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ορέστης Ματσούκας.
Ο κ. Ματσούκας φάνηκε να γνωρίζει πως ο Βόλος έχει υπάρξει πεδίο πρωτοβουλιών στην καινοτομική επιχειρηματικότητα, ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο περιβάλλον γραφειοκρατίας και χρηματοδότησης, και φυσικά να φροντίσουν η ιδέα που θα αναπτύξουν να βρίσκει εφαρμογή.
Στην Ελλάδα περισσότερες από 500 καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά, ωστόσο, δυστυχώς, πολύ λιγότερες από 100 είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Σε αναλογικά ποσοστά, πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ματσούκα, για 1 στις 40 περίπου επιχειρήσεις, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η 1 στις 20.
Η τύχη, φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο για να καταφέρει να ξεχωρίσει κάποιος, αλλά το πιο σπουδαίο είναι η ίδια η ιδέα που θα εφαρμοστεί. «Πολλοί – ανέφερε ο κ. Ματσούκας - θέλουν να ξεκινήσουν από το μηδέν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά, αλλά να πιανόμαστε από κάτι που υπάρχει ήδη και να το επεκτείνουμε σε νέα πεδία εφαρμογών. Μάλιστα, σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπου αποτυγχάνουν οι εφαρμογές καινοτόμων ιδεών, απουσιάζουν οι πόροι και η κατάλληλη τεχνογνωσία».
Στην Ελλάδα οι εφαρμογές με τη μεγαλύτερη ανταπόκριση έχουν ως αντικείμενο την υψηλή τεχνολογία, ωστόσο, η χώρα μας διαθέτει πολύ καλό branding στην εφαρμογή καινοτομίας στον τουρισμό και στην αγροδιατροφή. Υπάρχουν, επίσης, εφαρμογές που δεν είναι ευρέως γνωστές στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσες, όπως το space industry και η υγεία.
Και μπορεί οι προθέσεις να είναι οι καλύτερες, ωστόσο, ο επιχειρηματίας που θα θελήσει να εφαρμόσει μία καινοτόμα ιδέα, βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορους «σκοπέλους» βασικότεροι εκ των οποίων η υψηλή φορολογία από την έναρξη ακόμη της επιχείρησης, η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες και ευρωπαϊκούς πόρους και κυρίως η έλλειψη πρόσβασης στη γνώση και τα εργαλεία που υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό, με το πεδίο των start up επιχειρήσεων ασχολούνται στην πλειοψηφία τους άνθρωποι μεταξύ 35 και 40 ετών, που έχουν ήδη έναν τρόπο να κερδίζουν χρήματα και αναζητούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Ματσούκας, η πλειοψηφία των νέων που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα είναι γύρω στα 25 έτη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τόνισε πως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι δύο έννοιες που δε μπορούν να διαχωριστούν, αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η έννοια της «καινοτομίας» παρουσιάζει αυξημένη βαρύτητα, καθώς αποτελεί σε συσχέτιση με την «εξωστρέφεια» την μοναδική πιθανότητα βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR