Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Τεράστιο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

Τεράστιο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

«Ευκαιρία να μετατρέψουμε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε συγκριτικό πλεονέκτημα και να καταστεί ανταγωνιστικό το προϊόν μας». Αυτό το μήνυμα δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαρτίου στην κατάμεστη από επιχειρηματίες αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας όπου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας συνδιοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα.

Η ανταπόκριση δικηγόρων, οικονομολόγων, φοροτεχνικών ήταν ανάλογη του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα, καθώς ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων που θα ισχύει από τις 25 Μαΐου 2018 στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αφορά κάθε πολίτη και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και οργανισμών που επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία και αποτελεί ένα από το πιο επίκαιρα θέματα.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων διευκρινίζει ποια δεδομένα θεωρούνται προσωπικού χαρακτήρα και καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κατοχή, χρήση, αποθήκευση, διαγραφή, μεταβίβαση εν και γένει επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρος, Αναπληρωματικό Μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής του νέου Κανονισμού.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων διευκρινίζει ποια δεδομένα θεωρούνται προσωπικού χαρακτήρα και καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κατοχή, χρήση, αποθήκευση, διαγραφή, μεταβίβαση εν και γένει επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Την ενδιαφέρουσα εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου, ταμίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, ο οποίος και υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού θα επιτευχθεί νοικοκύρεμα των δεδομένων και θα δοθεί η ευκαιρία να υπάρξει η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο κ. Μπασδάνης, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Απώτερος σκοπός του GDPR είναι η ρύθμιση της επεξεργασίας από άτομο, εταιρεία ή οργανισμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούν άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ο Γενικός Κανονισμός προστατεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Εφαρμόζεται τόσο σε περίπτωση αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, όσο και χειροκίνητης. Αρκεί να γίνεται οργάνωση με κάποια κριτήρια, έστω αλφαβητική. Επίσης, ο Κανονισμός εφαρμόζεται ακόμα κι αν η αποθήκευση γίνεται σε έντυπη μορφή, χωρίς τη χρήση τεχνολογίας.

Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογής του Κανονισμού στην καθημερινή λειτουργία τους είναι:

  • Διαχείριση προσωπικού και μισθοδοσία.
  • Αναζήτηση πληροφοριών σε βάση δεδομένων.
  • Αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
  • Καταστροφή εγγράφων
  • Δημοσίευση φωτογραφιών
  • Αποθήκευση διευθύνσεων
  • Διαχείριση συνεργατών
  • Διαβίβαση δεδομένων στο πλαίσιο συμφωνιών για την εκτέλεση συγκεκριμένων σκοπών
  • Διαχείριση προμηθευτών.

Παράλληλα, προβλέπεται και ο νέος θεσμός του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος αναλαμβάνει ρόλο-«κλειδί», παρέχοντας συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και συνδράμοντας στη συμμόρφωση με τον Κανονισμό με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παραβίασης.

Προκειμένου, η ΕΕ να καταδείξει τη βαρύτητα που δίνει στο νέο Κανονισμό, έχει προβλέψει υψηλά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να ανέρχονται μέχρι το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ή σε περίπτωση επιχειρήσεων, έως το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο κάθε Επιμελητήριο οφείλει να υιοθετήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις διαδικασίες στην κατεύθυνση της προσαρμογής και του σεβασμού των δικαιωμάτων που περιγράφει ο Γενικός Κανονισμός και να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί πυλώνα κορυφαίας προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και εισάγει στην έννομη τάξη των κρατών-μελών αυτή τη νέα δέσμη δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ώστε να αναδείξει τη σπουδαιότητα του σεβασμού της ιδιωτικότητας και την ανάπτυξη και πρόοδο εντός των κόλπων της μέσω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τα Επιμελητήρια, ως οι σημαντικότεροι φορείς της επιχειρηματικότητας και πρωταγωνιστές της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας, οφείλουν να είναι πρωτοπόροι και θεμελιωτές αυτού του εγχειρήματος».

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR