Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

"ΑΓΩΝΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

"ΑΓΩΝΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Καθόλα πετυχημένη η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 19 Μαϊου με θέμα "Οι Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για την φέτα", από τον Δήμο Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Ομιλο Φίλων Φέτας.

Το παρών έδωσαν αρχές και παράγοντες της Μαγνησίας, τυροκόμοι και παραγωγοί απ' ολόκληρη την Θεσσαλία, ενώ την κριτική όλων δέχθηκε ο Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της ημερίδας τόνισε: "Η κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο διπλωματικό θα έλεγα, μας βοήθησε στο να πετύχουμε τη ρητή δέσμευση στη συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, πως εντός των πέντε ετών που σας προανέφερα ως μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας. Μία αναθεώρηση που θα στοχεύει στην πλήρη προστασία της φέτας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας όλων των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ". Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε:"Η ταυτότητα της Φέτας ως παραδοσιακού Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) δεν κατοχυρώθηκε στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά(CETA) και με τη Ν. Αφρική(SADC), όπως συνέβη με όλα τα αντίστοιχα προϊόντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο τελικά παραπέμφθηκε το θέμα, μετά από εξαντλητική ανάλυση του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων αποφάσισε ότι η ονομασία Φέτα δεν είναι κοινή αλλά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ενός Ελληνικού παραδοσιακού τυριού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη και για την συμφωνία ΕΕ-Μεξικού, που υπεγράφη στις 21 Απριλίου εξασφαλίζεται βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά του Μεξικού σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όπως στα αγροτικά, τα οινοπνευματώδη, τα προϊόντα αλιείας και τα γαλακτοκομικά.

Μέσω της Συμφωνίας, εξασφαλίζεται η προστασία των 340 γεωγραφικών ενδείξεων του καταλόγου της ΕΕ, ενώ αναφορικά με την ΠΟΠ φέτα, θα προστατεύεται πλήρως μετά όμως από μία μεταβατική περίοδο οκτώ ετών.

Θεωρούμε ότι ειδικά τώρα, που η Ελλάδα ψάχνει να ξαναβρεί την βηματισμό της μέσα από αυτό τον οικονομικοκοινωνικό μαρασμό που υπέστη την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποί μας στην εθνική αντιπροσωπία οφείλουν να προστατέψουν τη φέτα, γιατί είναι ένα θέμα καθαρά εθνικό.

Πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη στρατηγική από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι ευχολόγια, ώστε να διαμορφωθεί εμπορική πολιτική που να δίνει έμφαση στην ποιότητα της ελληνικής φέτας.
Αντ’ αυτού, μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε την παραίτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αιτιολογία ότι χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε 6,5 εκατ. ευρώ για την προβολή και την προώθηση της φέτας, που η ΕΕ «απλόχερα» μας έδινε, με την μοναδική προϋπόθεση η ελληνική πλευρά να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας.

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, αναφέρεται ότι ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση για να ζητηθούν οι παραιτήσεις όλων, είναι η απόδοση ευθυνών σ’ αυτούς που έχασαν τις προθεσμίες.

Καμία ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο τον Υπουργό, κανένα ίχνος αυτοκριτικής, που σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το θέμα της ελληνικής φέτας θα έπρεπε να δοθεί αγώνας, για την όσο το δυνατόν πιο άμεση απορροφητικότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Εξάλλου, η διαδικασία δεν ήταν πρωτόγνωρη για την ελληνική πλευρά, καθώς ακολουθούνταν κάθε φορά, η ίδια, συνήθης πρακτική για την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Για την ιστορία, να πούμε ότι η καταληκτική προθεσμία υπογραφής σύμβασης για το πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, έληγε στις 13 Μαΐου.

Ακόμη, αναγκαία όσο ποτέ κρίνεται η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ, που θα προβάλλει και θα προωθεί την μοναδικότητα της φέτας ΠΟΠ.

Στην περίπτωση που όλες οι επιχειρήσεις και οι οργανώσεις συντονιστούν υπό την Διεπαγγελματική Φέτας, θα ενισχυθεί αυτόματα και η προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων εναρμονισμένων πρακτικών, των συνθηκών ολιγοπωλίου, αλλά και κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η φέτα είναι ο λευκός χρυσός για την χώρα μας. Η ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων της Ελλάδος, και γι’ αυτό δε πρέπει να χάσουμε ούτε την ονομασία της, αλλά ούτε και τα χαρακτηριστικά της, που βαραίνουν τόσα χρόνια παράδοσης.

Η φέτα είναι το τυρί που οι ρίζες του βρίσκονται χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Όμηρος αναφέρεται στο τυρί του Πολύφημου, άλλα και στον Οδυσσέα, στον βοσκό που τον φίλεψε το τυρί που ωρίμαζε , όταν ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη.

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα κανένας δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ την ελληνικότητά της, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν διάφορες χώρες, να διεκδικούν την ονομασία της για τα πάσης φύσεως τυριά άλμης, προκειμένου να τα προωθήσουν ευκολότερα στη διεθνή αγορά, όπου ήδη η Φέτα είχε αποκτήσει εξαιρετική φήμη.

Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, μαλακό λευκό τυρί παρασκευάζεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και τη Λέσβο.

Συνδυάζει πρωτότυπα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οφείλονται στη επίδραση φυσικών και ανθρωπίνων παραγόντων που δρουν στις περιοχές αυτές τα οποία είναι αδύνατον να αναπαραχθούν υπό άλλες συνθήκες.

Την ίδια ώρα ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο είναι η μείωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Σε πρακτικό επίπεδο, ο πρώτος «πολέμιος» της κτηνοτροφίας που αιώνες τώρα αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ελληνική οικονομία είναι η ίδια Πολιτεία. Για να βγουν οι μνημονιακοί λογαριασμοί έχουν θυσιαστεί ακόμη και επαγγελματικοί κλάδοι που κρατούσαν και κρατούν Θερμοπύλες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάποτε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολούσαν την τοπική ειδησεογραφία πρόσφατα θα ήταν και η αυτοκτονία κτηνοτρόφου μέσα στο μαντρί του, στην περιοχή του Αερινού.

Σε κάποιους ίσως ακούγομαι υπερβολικός, αλλά οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, ένα μόνο έχουν να πουν στις συζητήσεις τους. Ότι πλέον μόνο η αγάπη για τον τόπο τους και οι ρίζες τους, τους κρατούν στο χώρο, καθώς μόνο ζημίες καταγράφουν ετησίως στους τζίρους τους.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η αλήθεια είναι πως για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη παραγωγή της φέτας, πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά και των τυροκόμων και να πιέσουμε την κυβέρνηση, για ένα καθαρό και σίγουρο μέλλον της παραγωγής της.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θέλοντας να συμβάλλει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο στην ενίσχυση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πολύ σύντομα τη δημιουργία του νέου αγροτοεπιχειρηματικού τμήματος, ώστε να υπάρξει οργανωμένη και συντονισμένη ενίσχυση στην αγροτική και κτηνοτροφική δράση που συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας μας, που ακόμη βρίσκεται στην προσπάθεια της οικονομικής της ανάταξης.

Εξάλλου, 25 με 30 καταγεγραμμένα μέλη στο μητρώο του Επιμελητηρίου μας που ασχολούνται με την τυροκομία, μπορούν κάλλιστα να είναι η βασική «μαγιά» για τη δημιουργία αυτού του τμήματος.

Τέλος, ως μοναδικό μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε συνυπογράφοντας βεβαίως το ψήφισμα για την πλήρη κατοχύρωση της ταυτότητας της φέτας στις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ είναι ότι η φέτα είναι μία και είναι ελληνική».

 

 

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR