Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή το 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρεοπωλών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

Με μεγάλη συμμετοχή το 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρεοπωλών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

 

Με την συμμετοχή δεκάδων κρεοπωλών από όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Μάϊου, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας το  37ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κρεοπωλών.

Τα δύο βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου ήταν τα θέματα της αποχώρησης από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και της προσφυγής στο ΣτΕ σχετικά με την ΚΥΑ που προσδιορίζει μέτρα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος.

Όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ. Σταύρος Πέρρος, η σύνδεση της ταμειακής με την ζυγιστική μηχανή αποτελεί καθαρό επικοινωνιακό «τρικ» που στόχο έχει να πλήξει τον κλάδο.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κος Πέρρος «αυτή την στιγμή το θέμα της ταμειακής μηχανής και η αποχώρησή μας από την διεπαγγελματική οργάνωση κρέατος είναι τα δύο βασικά ζητήματα που μας απασχολούν. Θέλουμε ο φίλος Έλληνας καταναλωτής να ξέρει τι τρώει, πώς το τρώει, τι ποιότητα κρέατος τρώει, απλώς το θέμα της ταμειακής μηχανής μπήκε με μόνο στόχο να πλήξει επικοινωνιακά τα κρεοπωλεία μας έναντι των πολυεθνικών.

Αυτή την στιγμή ο κλάδος μας, όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας έχει υποστεί μία μείωση της τάξης 15 με 20%. Όχι όμως ότι έχουμε χάσει πελάτες. Αυτό που καταγράφουμε είναι ότι έχει πέσει η αγοραστική τους δύναμη και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά. Μπαίνουν πελάτες στα μαγαζιά μας, απλά δεν αγοράζουν τις ίδιες ποσότητες όπως παλαιότερα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Βόλου κ. Αντώνης Κανελλόπουλος, έκανε λόγο για πτώση τζίρου στα χρόνια της κρίσης, πάνω από 20%.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «πέρα από τον ανταγωνισμό που δεχόμαστε από τις πολυεθνικές και αυτό συμβαίνει τις περιόδους αιχμής όπως είναι οι εορτές, η οικονομική κρίση έχει πληγώσει και εμάς. Βέβαια, ως είδος τροφίμων είμαστε πιο αμυντικός κλάδος στην κρίση, αλλά πιστεύω ότι σ’ ένα ποσοστό 20-25% έχουμε απώλειες.

Αυτή την ώρα, πέρα από το φορολογικό και τα ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι ο Νόμος 4792 που ψήφισε η κυβέρνηση και εισάγει την σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις ζυγιστικές στα κρεοπωλεία μας χωρίς διευκρινιστικές. Έτσι, είμαστε εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε έλεγχο χωρίς καμία απολύτως διευκρίνιση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε: «Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ως οφείλει, αφουγκράζεται κάθε πρόβλημα και ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας, στην κρίσιμη καμπή της μνημονιακής δεκαετίας.

Τα σωρευμένα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, ο ιδιωτικός τομέας που παραπαίει και όλοι οι επαγγελματίες που δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης φυσικά και δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.

Ακόμη και τα θέματα που θα τεθούν σήμερα επί τάπητος, εδώ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, όπως το θέμα της  αποχώρησης από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και της προσφυγής στο ΣτΕ σχετικά με την ΚΥΑ που προσδιορίζει μέτρα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος αποδεικνύουν περίτρανα ότι και οι κρεοπώλες, βιώνουν την αγωνία της επιβίωσης σε ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Η συλλογική διεκδίκηση για την επίλυση προβλημάτων, ώστε επιτέλους να βγούμε από το τέλμα που βουλιάζει την επιχειρηματικότητα είναι χρέος όλων των συνδικαλιστικών φορέων, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων. Ταυτόχρονα ζητούμενο πρέπει να είναι και η εξασφάλιση συνθηκών βελτίωσης της επαγγελματικής κατάρτισης όλων των κρεοπωλών της χώρας μας, κάτι για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι μεριμνά και εργάζεται τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, όσο και το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου.

Αποτελεί χρέος όλων μας που αποτελούμε τους κρίκους της αλυσίδας στον δοκιμαζόμενο ιδιωτικό τομέα να βγούμε από το τέλμα και η σημερινή συνεδρίαση είμαι βέβαιος ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

 

 

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR