Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

“OpenVillage / Ανοιχτό Χωριό”: Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου, 6-8 Ιουλίου

“OpenVillage / Ανοιχτό Χωριό”: Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου, 6-8 Ιουλίου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα "Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών", επισκέψεις σε 20 κτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, που προσφέρουν ένα πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, διαδρομές στη φύση και στο χωριό, εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παραδοσιακά κεράσματα περιλαμβάνουν φέτος οι εκδηλώσεις του Open Village / Ανοιχτό χωριό, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στον Άγ. Λαυρέντιο Πηλίου.

Το “OpenVillage / Ανοιχτό Χωριό” είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του Αγίου Λαυρεντίου, με στόχο να προβάλλουν το χωριό με εκδηλώσεις που συνδέονται με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και εν γένει το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ζητούμενο των εκδηλώσεων είναι να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη με δράσεις που, μεταξύ άλλων, προβάλλουν την περιοχή και τις τοπικές παραδόσεις, αλλά και ζητήματα για το παρόν και το μέλλον των ορεινών παραδοσιακών οικισμών.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διημερίδα με θέμα "Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών", που διοργανώνει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την υποστήριξη των διοργανωτών του Open Village. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 6 και 7 Ιουλίου με στόχο να θίξει ζητήματα που συνδέονται με τις προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη των οικισμών αυτών. (Το πρόγραμμα της διημερίδας στη διεύθυνση http://www.openvillage.gr/dihmerida2018.html)

Στις ξεναγήσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το βυζαντινό ομώνυμο μοναστήρι, τις εκκλησιές του Αγ. Δημητρίου και Αγ. Αθανασίου,  ένα παλιό λιοτρίβι, ξενώνα σήμερα, και 16 κατοικίες που χρονολογούνται από το 1700 μέχρι τις αρχές του 20ου αι. (Δείτε τα κτήρια που θα ανοίξουν http://www.openvillage.gr/tours2018.html) Οι ξεναγήσεις φέτος εμπλουτίζονται με οργανωμένους περιπάτους στο δημόσιο χώρο, αλλά και στη φύση, όπου όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν βότανα της περιοχής και να συζητήσουν για τις ευεργετικές τους, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιότητες με τον Ν. Κρίγκα, Δρ βιολογίας.

Στην πρόσφατη κυρίως ιστορία εστιάζει η ταινία του σκηνοθέτη Ν. Αναγνωστόπουλου, με τίτλο «Το χωριό μου ο Άγιος Λαυρέντιος», με αναμνήσεις από τη ζωή κατοίκων του που τις αφηγούνται μπροστά στο φακό, μια συγκινητική, τρυφερή ταινία που καταφέρνει με απλό τρόπο να δώσει το περίγραμμα της εποχής.

Την καταγραφή της προφορικής ιστορίας του χωριού επιχείρησε η Δ. Ευγενίδου, αρχαιολόγος, μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων που βιντεοσκόπησε, οι οποίες θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.   

Έκθεση φωτογραφιών με θεματικές πινακίδες δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ίδρυσης και της ιστορίας του χωριού, της αρχιτεκτονικής και των τοπικών παραδόσεων. Αξίζει να αναφερθεί η προθυμία με την οποία πολλοί κάτοικοι άνοιξαν τα συρτάρια τους και έδωσαν παλιές φωτογραφίες για να συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια. 

Θέματα που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνουν, εκτός από τον περίπατο στη φύση, Διαδραστική έκθεση ελληνικών υπερτροφών AROMATISTAS του Big Picnic (Horizon 2020) και διάλεξη με θέμα Ελληνικά αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά ως «σύγχρονες υπερτροφές» στη μεσογειακή διατροφή, από τον Ν. Κρίγκα.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι, με παραδοσιακές γεύσεις με κεράσματα, που θα προσφέρουν γυναίκες του χωριού.

Το λεπτομερές πρόγραμμα και πληροφορίες στη διεύθυνση www.openvillage.gr

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR