Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ενημερωτική εκδήλωση για προσέλκυση επενδύσεων

Ενημερωτική εκδήλωση για προσέλκυση επενδύσεων

 

 Παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών από τη Μαγνησία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Οικονομική Ανάπτυξη & Επενδύσεις: Πολιτικές και κριτήρια προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων» και την συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος - μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του μέλους του Μητρώου στελεχών της ΝΔ κ. Έλενας Ράπτη διαπραγματεύτηκε τις εξής θεματικές ενότητες :

  1. Η Τρέχουσα Οικονομική Κατάσταση της χώρας και η διαφορά μεταξύ των Άμεσων & Έμμεσων Ελληνικών και Ξένων Επενδύσεων που πρέπει να προσελκύσει η χώρα και η συμβολή τους στην ανάπτυξη.
  2. Προϋποθέσεις προσέλκυσης Άμεσων & Έμμεσων Ελληνικών και Ξένων Επενδύσεων και ρευστότητας στην ελληνική αγορά.
  3. Επενδυτικά κριτήρια, προϋποθέσεις και κλάδοι/υποκλάδοι/τομείς προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων και δανειοδοτήσεων από α) εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών και β) εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που θα επενδύσουν/δανειοδοτήσουν υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις και έργα αυτών.
  4. Ιδέες και προτάσεις για το πως η Τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη προσέλκυση επενδυτών στο τόπο της.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης μίλησε για την υπερφορολόγηση και την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελούν τον τροχοπέδη για την οικονομική ανάταση της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης, τόνισε: «Μετά από μία δεκαετία επώδυνης για την επιχειρηματικότητα οικονομικής κρίσης, η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις καθίστανται «μάνα εξ’ ουρανού» για όλους όσους τολμούν να επιχειρούν στην Ελλάδα της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα.

Στο 2019, μία καθαρά προεκλογική χρονιά, ο όρος «οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις» θα ακουστεί από πολλά χείλη υποψηφίων, που για ακόμη μία φορά θα υποσχεθούν και θα δεσμευτούν την πραγμάτωσή τους. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο και οι επενδύσεις δεν πρέπει να αποτελούν αφηρημένες έννοιες, που μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να ειπωθούν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούν να βρουν πρακτική εφαρμογή, αν ο πολιτικός σχεδιασμός στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολιτική βούληση που εκκρεμεί δεκαετίες για τα συγκεκριμένα πεδία, θα πρέπει να επανακαθορίσει τους στόχους της, δίνοντας βαρύτητα στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί, όντως, να ενδυναμωθεί και να συντηρήσει, εν τοις πράγμασι, την ελληνική οικονομία. Οι πολιτικές και τα κριτήρια προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων θα πρέπει να αποτελέσουν τον πρώτο στόχο της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μέσα από τις εθνικές εκλογές, με συγκεκριμένο σχέδιο κατευθύνσεων που πρέπει να χαράξει η νέα πολιτική.

Η μείωση της φορολογίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους, που ναι μεν εξαγγέλθηκε, ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκε πλήρως, ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί εμπόδιο για κάθε επενδυτική κίνηση, το άνοιγμα στις ξένες αγορές με συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο και όχι με αόριστες «τουφεκιές» στον αέρα είναι μόνο μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τα οποία θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη επενδύσεων στη χώρα μας.

Ειδικά τώρα, που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια είναι η χρυσή ευκαιρία να απεγκλωβιστούμε από την λογική του κρατισμού που για δεκαετίες ταλαιπώρησε το ελληνικό γίγνεσθαι, και να στραφούμε σε ιδιωτικοποιήσεις, απαλλοτριώσεις και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, για την οποία ακούμε χρόνια τώρα ως κάτι γενικό και αόριστο. Θεωρώ ότι ενημερωτικές εκδηλώσεις σαν την σημερινή συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και βελτιστοποιούν το κριτήρια εκείνα που θα καθορίσουν την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θάνος Νιφόρος, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επενδύσεων, Άντλησης Πόρων & Ανάπτυξης Εργασιών, ο οποίος και ανέπτυξε όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα αποτελέσουν τον «μαγνήτη» των οικονομικών επενδύσεων και επιχειρηματικών κεφαλαίων.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR