Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μεγάλη η ανταπόκριση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Μεγάλη η ανταπόκριση στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Να γίνουν άμεσα οι προαναγγελίες της κυβέρνησης πράξη, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής στην επιχειρηματική κοινότητα, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή πίτας το βράδυ του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 2020 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ.

Ο κ. Μπασδάνης έκανε έναν απολογισμό των δράσεων του Επιμελητηρίου, ενώ προανήγγειλε και όλες τις δράσεις για το επόμενο διάστημα, που στόχο θα έχουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό, τη στήριξη της εξωστρέφειας αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ξεκινώντας την ομιλία του μίλησε για τα 100 χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου τα οποία έμελλε να συνοδευτούν με μία χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια συνεχούς ύφεσης, παρουσιάζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για επαναφορά στην κανονικότητα.
«Η τοπική επιχειρηματικότητα οφείλει να ανασυνταχθεί, και να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της στις συνθήκες του μέλλοντος, που δεν είναι άλλες από το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργεί η 4η βιομηχανική επανάσταση και η προετοιμασία για την ένταξη στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.
Ακόμη, υπογράμμισε πως οι προαναγγελίες από την παρούσα κυβέρνηση πρέπει να γίνουν πράξη… χθες, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής, ειδικά στην επιχειρηματική κοινότητα, που γνώρισε όσο κανείς άλλος το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Σημείωσε πως τα μηνύματα που λήφθηκαν από την αγορά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, μόνο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα δεν είναι για το μέλλον, κι αυτό, η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να το δει και να το αναχαιτίσει έγκαιρα, ώστε να αποσοβηθεί νέο τσουνάμι λουκέτων. «Μπαλώματα» που δίνουν μία βραχύχρονη ρευστότητα με ημερομηνία λήξης στην αγορά δεν έχουν θέση στην ιδιωτική οικονομία, που αποτελεί το βασικό κεφάλαιο της εθνικής μας οικονομίας.
Στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και η στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές που βρίσκονταν στην εκδήλωση να μεταφέρουν στα κέντρα εξουσίας, τόσο την αγωνία, όσο και την μακροχρόνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι μικρομεσαίοι για την καθημερινή επιβίωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε: «Ο απολογισμός της Διοίκησης για τη χρονιά που μας πέρασε παρουσιάζει με σιγουριά θετικό πρόσημο, τόσο για τον ίδιο τον φορέα όσο και για μέλη του. Θα αναφερθώ επιγραμματικά μόνο στις σημαντικότερες δράσεις του Επιμελητηρίου μας για την χρονιά που πέρασε:

  • Αναγνωρίζοντας τη δυναμική των τοπικών επιχειρήσεων και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων του νομού μας, στηρίξαμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε μερικές από τις σημαντικότερες διεθνείς και εθνικές κλαδικές εκθέσεις, δίνοντας τους την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους και να εισέλθουν σε νέες αγορές. Ειδικότερα, συμμετείχαμε σε τρείς (3) εκθέσεις εξωτερικού και σε τρεις (3) εκθέσεις εσωτερικού, προβάλλοντας πάνω από σαράντα πέντε (45) τοπικές επιχειρήσεις.
  • Διοργανώσαμε σημαντικές ημερίδες και συνέδρια με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων για τις τρέχουσες επιχειρηματικές εξελίξεις, την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους και τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού μας.
  • Για πρώτη φορά κατορθώσαμε να φέρουμε στο Επιμελητήριο μας νέα μεγάλα προγράμματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα οποία συμβάλουν τόσο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων και των επιχειρήσεων όσο και στην κάλυψη κάποιων λειτουργικών δαπανών του φορέα μας. Ειδικότερα, το έργο Future.Ecom της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG EUROPE, που έχει ως σκοπό την προετοιμασία των κατάλληλων πολιτικών σε Περιφερειακό επίπεδο για τη στήριξη της διαδικασίας μετάβασης προς την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη B2B πωλήσεων. Ενώ το εθνικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, αφορά την ανάπτυξη των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, στοχεύοντας να τονώσει την τοπική αγορά εφαρμόζοντας τις αρχές των έξυπνων πόλεων.

Ως προς την εξέλιξη των επιχειρήσεων, το 2019 κατέγραψε θετικό πρόσημο με 1.030 εγγραφές και 747 διαγραφές, αποδεικνύοντας εν μέρει την επαναφορά της αισιοδοξίας στις τάξεις των επιχειρηματιών.

Όμως οι φιλοδοξίες μας ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν σταματούν εδώ. Το 2020 θέτουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, αποσκοπώντας στο να πραγματοποιήσουμε σημαντικές δράσεις προς όφελος των επιχειρήσεων –μελών μας αλλά και του ίδιου του φορέα μας. Ειδικότερα, σκοπεύουμε:

  • Να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις τοπικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια για τόνωση της εξωστρέφειας τους, με τη συμμετοχή τους σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως ενδεικτικά η 29η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL 2020 στη Γαλλία, η SEA TRADE CRUISE MED στην Ισπανία, η London Wine Fair 2020 στην Αγγλία, αλλά και σε αναγνωρισμένες εκθέσεις του εσωτερικού, όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η HORECA και η FoodExpo. Επίσης, σε συνέχεια της παρουσίας μας στην Routes Europe 2016 το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα συνεχίσει την παρουσία του και φέτος στο συγκεκριμένο event. Πρόκειται για ένα στοχευμένο networking event όπου το Επιμελητήριο μας θα εκπροσωπήσει το Αεροδρόμιο Βόλου, και θα έχει επαφές με αεροπορικές εταιρίες αλλά και αεροδρόμια τα οποία ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας για την προσέλκυση πτήσεων και αεροπορικών διαδρομών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά όλα τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χαράζουμε ένα ιδιαίτερα στοχευμένο και δυναμικό πρόγραμμα συμμετοχής σε περισσότερες εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, όπου από κοινού θα προβάλουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειας μας, αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η από κοινού στήριξη με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόσο της αναβίωσης του Επιχειρηματικού Πανοράματος τον ερχόμενο Απρίλιο, όσο και της 1ης περιφερειακής έκθεσης Yachting που θα πραγματοποιηθεί στις 14-17 Μαΐου 2020 στην πόλη μας.

  • Να φιλοξενήσουμε την Γενική Συνέλευση της FedHatta που θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουάριου. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού, είναι ο πανελλήνιος εκπρόσωπος του συνόλου του κλάδου των τουριστικών γραφείων στους αντίστοιχους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
  • Να αξιοποιήσουμε την Πτέρυγα Μπρισίμη, διαμορφώνοντας αίθουσες για την πραγματοποίηση σεμιναρίων αλλά και για την φιλοξενία συνεδριάσεων τοπικών συλλόγων και επιχειρήσεων.
  • Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων, να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της Αίθουσας Ιστορίας του Επιμελητηρίου μας, με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου με παλαιά μηχανήματα των τεχνικών σχολών, πλούσιου φωτογραφικού υλικού αλλά και την χρήση υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικού υλικού που θα δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης της επιχειρηματικής ιστορίας της πόλης μας στις νέες γενιές.
  • Να διοργανώσουμε εξειδικευμένες και στοχευμένες δράσεις προβολής και προσέλκυσης τουριστών, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου αλλά και την προβολή της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα την συνδιοργάνωση με το Σωματείο Αρτοποιών για το ρεκόρ Guiness τον ερχόμενο Μάιο και άλλα.

 

 

 

  • Να μεταβούμε προς μία αειφορική πολιτική ανάπτυξης για τον φορέα μας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του προγράμματος Net-metering και την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην στήριξη σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων του Ν. 4513/2018.

Οι επιχειρήσεις μας, απέδειξαν κατά το διάστημα της ύφεσης ότι δεν το βάζουν κάτω και ότι είναι έτοιμες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο αγωνιζόμενες σκληρά για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας τους.

Όλα όσα είχαν προαναγγελθεί από την παρούσα κυβέρνηση πρέπει να γίνουν πράξη…χθες, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής, ειδικά στην επιχειρηματική κοινότητα, που γνώρισε όσο κανείς άλλος το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης.

Πρέπει τάχιστα να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για την ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Τα μηνύματα που πήραμε από την αγορά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, μόνο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα δεν είναι για το μέλλον, κι αυτό, η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να το δει και να το αναχαιτίσει έγκαιρα, ώστε να αποσοβηθεί νέο τσουνάμι λουκέτων. «Μπαλώματα» που δίνουν μία βραχύχρονη ρευστότητα με ημερομηνία λήξης στην αγορά δεν έχουν θέση στην ιδιωτική οικονομία, που αποτελεί το βασικό κεφάλαιο της εθνικής μας οικονομίας.

Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο ελληνικό προσκλητήριο για επενδύσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη λάβαμε πρόσφατα το μεγάλο «ναι» από την Γαλλία, από την Γερμανία παλαιότερα, ακόμη και από τις ΗΠΑ. Αυτό φτάνει;

Οι ελληνικές προσκλήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με  τολμηρά και γενναία βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης που αφορούν την φορολόγηση, την λήξη του φαύλου κύκλου στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι μικρομεσαίοι με τις ρυθμίσεις, τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, το προεκλογικό σλόγκαν «δουλειές, δουλειές, δουλειές» του πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να παραμένει ευχή, εφτά μήνες μετά, αλλά να μετουσιωθεί σε πράξη, ώστε να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης, για την οποία χρόνια ακούμε, αλλά κανείς δεν βλέπει στην πράξη.

Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch είναι μεν ένα θετικό βήμα για την οικονομία, όπως και η έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, μέχρι ωστόσο όλα αυτά να μεταφερθούν στην τσέπη των καταναλωτών και στα ταμεία των επιχειρήσεων υπάρχει ένας επίπονος και τραχύς δρόμος, που και πάλι εμείς οι μικρομεσαίοι καλούμαστε να διαβούμε.

Είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που παρευρίσκονται αυτή την ώρα στην αίθουσα θα μεταφέρουν στα κέντρα εξουσίας, τόσο την αγωνία, όσο και την μακροχρόνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι μικρομεσαίοι για την καθημερινή επιβίωση.

Από την πλευρά μας, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας,  δεσμευόμαστε ότι το 2020 θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά, να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε και να μαχόμαστε για τα μέλη του, έχοντας πάντα ανοικτές τις πόρτες του προς όλους τους επαγγελματίες, ώστε να μεριμνήσουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην Υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφεριάρχης Θανάσης Μόρας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Σποράδων και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, οι αντιδήμαρχοι Βόλου Αριστείδης Σαββάκης, Θανάσης Σταυρίδης, Τάσος Μπατζιάκας και Χρήστος Στεφόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργος Τόρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Χαλέβας, ο πολιτευτής της ΝΔ Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραϊσκος, ο Διοικητής της Τροχαίας Βόλου, κ. Θανάσης Κουλούρης, ο Διοικητής της Π.Υ. Βόλου Χαράλαμπος Πόζογλου, η Λιμενάρχης Βόλου κ. Βασιλική Κωνσταντά,  η Πρόεδρος του ΟΛΒ Βίκυ Μήτρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου, οι Πρόεδροι των ΟΕΒΕΜ Τρύφωνας Πλαστάρας και Κώστας Τσουράπας, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ Απόστολος Οντόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, ο Πρόεδρος της Αστικο ΚΤΕΛ Βόλου ΑΕ Νίκος Ευαγγελινός, ο Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Γιώργος Μαλαμάκης, ο κ. Βασίλης Μπακαλιάνος, εκπρόσωπος του ΔΣΒ, ο κ. Ιωάννης Κόνσουλας, Πρόεδρος των συμβολαιογράφων, ο Πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμιος Τσάμης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τίνα Κλάρα και άλλοι εκπρόσωποι των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής.

Τυχερές για το 2020 αναδείχθηκαν η κ. Θέκλα Καμμένου, υπεύθυνη του ΓΕΜΗ, Πρόεδρος του τουριστικού τμήματος και μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και η κ. Λίλα Μπουρούνη, υπάλληλος στο ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που κέρδισαν το φλουρί.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR