Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων για στήριξη των επιχειρήσεων ζητεί από Σταϊκούρα το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων για στήριξη των επιχειρήσεων ζητεί από Σταϊκούρα το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ το οποίο θα διανεμηθεί αναλογικά στα Επιμελητήρια, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών, ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή που κοινοποιείται σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και στην ΚΕΕ Ελλάδος, αναφέρει τα εξής: «Η χώρα μας τους τελευταίους μήνες δίνει μία πολλή μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του CONVID-19 με επιτυχή αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Η πανδημία όμως αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλο πλήγμα της οικονομίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Σήμερα εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να στηριχτεί η Ελληνική Οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία.
Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι να αφουγκραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να προτείνουν τρόπους για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την άμεση τόνωση της ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και τη διατήρηση υφιστάμενων  θέσεων εργασίας.
Σήμερα είναι άμεση η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων της χώρας προς όφελος του επιχειρείν και της οικονομίας. Τα Επιμελητήρια ως φορείς της τοπικής επιχειρηματικότητας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της. Τα Επιμελητήρια μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερο εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας.
Μέχρι τώρα τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως το χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 1 δις. της καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω ΑΑΔΕ.
Ωστόσο θεωρούμε ότι ένα αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί και μέσω των Επιμελητηρίων της χώρας. Αυτό δύναται να συμβεί με επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ το οποίο θα διανεμηθεί αναλογικά στα Επιμελητήρια σε σχέση με τις εγγεγραμμένες σε αυτά επιχειρήσεις προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών. Τα κριτήρια χορήγησης των δανείων αυτών προς τις επιχειρήσεις θα καθορίζονται από τα ίδια τα Επιμελητήρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και επιχειρήσεων όπως αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία, μέσω ειδικών επιτροπών που θα συστήσουν αποτελούμενες από μέλη του Δ.Σ. και το ειδικό επιστημονικό τους προσωπικό [νομικό σύμβουλο, οικονομολόγο κλπ].
Το ποσό της επιχορήγησης αυτής φυσικά θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ τα Επιμελητήρια θα παρακρατούν ένα μικρό ποσοστό από τους τόκους για περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων τους.  
Πιστεύουμε ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο είναι απαραίτητο καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες [είτε λόγω ΤΕΙΡΕΣΙΑ είτε γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα θα αιτούνται εμπράγματων εξασφαλίσεων και εγγυήσεων} και αποφεύγεται ο κίνδυνος δανειοδότησης μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ επιπρόσθετα τα Επιμελητήρια ως γνώστες της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων-μελών τους αποτελούν εχέγγυο της ορθής διοχέτευσης των μικροδανείων αυτών στις τοπικές επιχειρήσεις που όντως θα τα έχουν ανάγκη».  

 

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR