Επιχειρηματική Πληροφόρηση

 • Αρχική
 • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΤτΕ: Στο 3,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2022

 • Jul 01, 2022

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος. Το βασικό σενάριο για φέτος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% από 3,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αναθεώρηση αντανακλά την περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και την αύξηση του κόστους και των τιμών εν γένει. Οι προβλέψεις οικονομικής μεγέθυνσης του βασικού σεναρίου θα μπορούσαν διαμορφωθούν υψηλότερα του 3,2% εάν ο ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης του πρώτου τριμήνου συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα του έτους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι υπερισχύουν σε σχέση με τα θετικά ενδεχόμενα.

Περισσότερα


Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρεμιέρα σήμερα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

 • Jul 01, 2022

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από σε όλες τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.  Έτσι, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα "σκανάρουν" στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή CardScanner app που συνδέεται στο παραγωγικό Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", η οποία "διαβάζει" την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζομένου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία, κατά παρόμοιο τρόπο με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το "σκανάρισμα" των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Ενώ, είχαν "κατεβάσει" στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani app, στην οποία περιλαμβάνεται ως επέκταση η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, 40.368 εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων που απασχολούνται σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Περισσότερα


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επανεξέταση αιτήσεων που απορρίφθηκαν

 • Jul 01, 2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με την επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19. Το Υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ.
Αναλυτικά το ΦΕΚ 3350/Β/29-6-2022

Περισσότερα


Εκ νέου αίτηση στο power pass για όσους πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας

 • Jul 01, 2022

Προκειμένου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το power pass, προχώρησε σε προσαρμογή του συστήματος, με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες οι οποίοι αλλάζουν τη διεύθυνση κατοικίας τους στην ΑΑΔΕ μετά την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση. Έτσι, για τις υπό εκκαθάριση αιτήσεις, προσωρινά δεν γίνεται ενημέρωση με τα στοιχεία τα οποία οι πολίτες άλλαξαν στη φορολογική δήλωση που κατέθεσαν μετά την υποβολή της αίτησης για την επιδότηση. Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία αφορά 2.500 πολίτες σε σύνολο 2.600.000 αιτήσεων για power pass που ήδη έχουν υποβληθεί. Συγκεκριμένα, αφορά πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν πρώτα την αίτηση για το power pass και ακολούθως τη φορολογική δήλωσή τους, αλλάζοντας στη φορολογική δήλωση τη διεύθυνση κατοικίας τους, και κάνοντας εκ νέου ταυτοποίηση στην πλατφόρμα για το power pass. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκε επανυποβολή της αίτησης για το power pass. Σε όλες τις υπόλοιπες η αίτηση προχώρησε κανονικά.

Περισσότερα


Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία

 • Jul 01, 2022

Το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου υπό το πρίσμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG παρουσίασε χθες η διοίκηση του Ομίλου, υπό τον τίτλο "ΥΠΕΡαξία για την οικονομία, το περιβάλλον και τους πολίτες". Η διοίκηση του Υπερταμείου ανακοίνωσε άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία, μέσα από την άσκηση -για πρώτη φορά- του επενδυτικού ρόλου του στη χώρα. Στοχεύει να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024 και να επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% έως το 2024. Παράλληλα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα λειτουργικά έξοδα και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία όλου του Ομίλου σε ποσοστό πάνω από 30%.

Περισσότερα


Χ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη

 • Jun 30, 2022

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "Το μέλλον της Βιώσιμης Χρηματοδότησης". Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, "αυτό αποτυπώνεται στην ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα". Αποτυπώνεται επίσης "στις 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα, μόλις, "σκαλοπάτι" πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Πριν από την κατάκτηση, δηλαδή, και του τελευταίου μεγάλου στόχου αυτής της τετραετίας, ο οποίος έχει τεθεί για το 2023, και ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί".

Περισσότερα


ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και τα δάνεια τον Μάιο του 2022

 • Jun 30, 2022

Μειώθηκαν κατά 336 εκ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Μάιο. Αντιθέτως, οι καταθέσεις επιχειρήσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται και πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 1,64 δισ. ευρώ. Έτσι συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,350 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ανήλθε σε 6,3% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, μείωση κατά 48 εκ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάιο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 181 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,2% από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα


Με παράταση της ισχύουσας σύμβασης έως 30/6/2023 η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

 • Jun 30, 2022

Υπεγράφη χθες από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με παράταση χρόνου της ισχύουσας σύμβασης μέχρι 30/6/2023. Στους όρους που θα συνεχίσουν να ισχύουν είναι και η δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών ότι αν κατά τη διάρκεια ισχύος της νέας ΕΓΣΣΕ αρθεί με οποιοδήποτε τρόπο οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στην καθολικότητα ισχύος των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ. Η νέα σύμβαση διατηρεί επίσης σε ισχύ επιδόματα τριετιών, γάμου, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ετήσια άδεια, καθώς και όλες τις άδειες που αφορούν στη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Περισσότερα


myAADE: Νέα υπηρεσία για τους πολίτες με τον Μηνιαίο Φορολογικό Λογαριασμό

 • Jun 30, 2022

Την παροχή μιας νέας υπηρεσίας προς τους φορολογουμένους ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για την έκδοση της Μηνιαίας Ενημέρωσης Φορολογικού Λογαριασμού. Με αυτή, ο φορολογούμενος μπορεί να έχει κάθε μήνα την πλήρη εικόνα των οφειλών και των επιστροφών του, για τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τις πληρωμές που έκανε, τους συμψηφισμούς στους οποίους προχώρησε η ΑΑΔΕ και τυχόν διαγραφές στις οφειλές του. Η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού αναρτάται κάθε 2η Δευτέρα του μήνα, στην επιλογή: "Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές", της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Περισσότερα


Κομισιόν: Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη

 • Jun 30, 2022

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές και το λιανικό εμπόριο έγιναν πιο απαισιόδοξοι αλλά βελτιώθηκε το κλίμα στους τομείς υπηρεσιών και βιομηχανίας. Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 104 μονάδες τον Ιούνιο από τις 105 μονάδες τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 103 μονάδες τον Ιούνιο. Το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώθηκε στις 7,4 μονάδες από τις 6,5 μονάδες τον Μάιο και για τις υπηρεσίες, τον μεγαλύτερο κλάδο της οικονομίας, στις 14,8 μονάδες από τις 14,1 μονάδες τον Μάιο.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR