Home Logo

Εξαγωγική Πληροφόρηση

Ανακοίνωσε μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα το Ηνωμένο Βασίλειο

  • Αρχική
  • Εξαγωγική Πληροφόρηση
  • Ανακοίνωσε μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα το Ηνωμένο Βασίλειο

Ανακοίνωσε μέτρα διασφάλισης στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα το Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδαςα στο Λονδίνο στις 30 Σεπτεμβρίου τ.έ το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (DIT) ανακοίνωσε τη συνέχιση επιλεγμένων μέτρων εμπορικής άμυνας που εφαρμόζει η ΕΕ στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα και μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση. Συγκεκριμένα, από τις 26 κατηγορίες προϊόντων σιδήρου και χάλυβα για τις οποίες η ΕΕ έχει επιβάλει οριστικά μέτρα διασφάλισης, το ΗΒ έχει εντοπίσει 19 όπου διαθέτει εγχώρια παραγωγή. Η απόφαση αφορά τη μεταφορά στη βρετανική πολιτική εμπορικής άμυνας δασμολογικών ποσοστώσεων στις κατηγορίες που διατηρούνται (1, 2, 4-7, 12-21 και 25-28 του συνημμένου Πίνακα 1) και την κατάργηση των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα στις υπόλοιπες (3, 8-10, 18, 22 και 24), με έναρξη ισχύος την 31η Δεκεμβρίου τ.έ. και ώρα 23:00 τοπική[1].

Για καθεμία από τις κατηγορίες που διατηρούνται, ένα μέρος της δασμολογικής ποσόστωσης θα κατανέμεται σε συγκεκριμένες χώρες και εδάφη, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ (η δασμολογική ποσόστωση της ΕΕ καταγράφεται στον συνημμένο Πίνακα 1). Το εναπομένον μέρος θα χωρίζεται ισομερώς σε κάθε τρίμηνο της περιόδου αναφοράς και θα κατανέμεται με βάση την αρχή της εξυπηρέτησης κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας (first-come-first-served basis). Οι αναλήψεις από κάθε τριμηνιαία ποσόστωση θα σταματούν την 20η εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται του τριμήνου αναφοράς. Στο τέλος κάθε τριμήνου, τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των εναπομενουσών ποσοστώσεων θα μεταφέρονται αυτόματα στο επόμενο τρίμηνο. Κανένα αχρησιμοποίητο υπόλοιπο στο τέλος του τελευταίου τριμήνου της ετήσιας περιόδου δεν θα μεταφέρεται στην επόμενη περίοδο.

Σε περίπτωση που εξαντληθεί η συγκεκριμένη ανά χώρα ποσόστωση, οι εισαγωγές από αυτήν θα μπορούν να πραγματοποιούνται αντλώντας από το υπόλοιπο της δασμολογικής ποσόστωσης για την ίδια κατηγορία προϊόντων, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου κάθε ετήσιας περιόδου εφαρμογής των οριστικών μέτρων. Σε περίπτωση που εξαντληθεί η σχετική δασμολογική ποσόστωση, θα εφαρμόζεται στο εισαγόμενο προϊόν πρόσθετος δασμός ύψους 25%, υπολογιζόμενος επί της καθαρής τιμής «ελεύθερο στα σύνορα», πριν από την επιβολή δασμού.

Εξαιρέσεις μπορεί να ισχύουν υπό προϋποθέσεις, ενώ οι δασμολογικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμόζονται στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά.  

Τα παραπάνω περιγράφονται στο σύνδεσμο:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/923046/steel-safeguards-notice-determination-202006.pdf

Από τα προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες στις οποίες θα ισχύουν δασμολογικές ποσοστώσεις στις βρετανικές εισαγωγές και όπου καταγράφεται ποσόστωση για την ΕΕ, μεγαλύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι τα πλατέα προϊόντα έλασης (κωδικοί 7211 90 80 και 7212 40 20), τα είδη με καθορισμένη μορφή από σίδηρο ή από όχι σε κράμα χάλυβες (κωδικός 7216 33 90) και οι σωλήνες (κωδικοί 7305 11 00, 7305 31 00 και 7306 19 10), των οποίων οι εξαγωγές στο ΗΒ το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν αθροιστικά σε 11,4 εκ. λίρες, έναντι 3,5 εκ. το σύνολο του 2019.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση έχει αναρτηθεί και στην πύλη Agora.

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR