Home Logo

Νέα - Επιμελητηριακά Νέα

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στη Χίο 9 & 10 Νοεμβρίου

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στη Χίο 9 & 10 Νοεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στη Χίο, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελή Λεγάτου, και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου.

Με παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης έθεσε το θέμα του προσφυγικού επισημαίνοντας την μεγάλης διάρκειας παραμονή των μεταναστών στην περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπικού πληθυσμού, αλλά τίθενται και εθνικοί λόγοι που επισύρουν τον κίνδυνο.

Ο κ. Μπασδάνης έκανε την πρόταση σε ένα μήνα από την παραμονή τους στα ακριτικά νησιά οι μετανάστες να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να μην αυξάνονται πληθυσμιακά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά το ειδικό θέμα της αδυναμίας συνταξιοδότησης εμπόρων & επιχειρηματιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000€ προς τον ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ).

Εξάλλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας με επιστολή-παρέμβασή του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, την Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Χρυσοβελώνη, τους βουλευτές του Νομού και το ΚΕΕΕ ζητά την ανάλογη νομοθετική παρέμβαση, ώστε αφενός να επανέλθει το όριο από τις 20.000€ στις 50.000€ καθώς και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής με 12 ή 24 δόσεις του υπερβάλλον των 50.000€ ποσού.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπασδάνης, θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού. 

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στην προοπτική των επιχειρήσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια καθώς και στη μεταναστευτική πολιτική. Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος τόνισε:

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση και το προσφυγικό δεν είναι εθνικά προβλήματα. Είναι ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα.

Απαιτούν λύσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Απαιτούν μια νέα αντιμετώπιση, η οποία θα απαντά στις προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.

Το πλέον απαραίτητο, ωστόσο, είναι η υιοθέτηση μιας συγκροτημένης, κοινής προσέγγισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας προσέγγισης που θα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από μεμονωμένες στρατηγικές και σκοπιμότητες, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Ευρώπη οφείλει να κάνει αυτό που δεν κατάφερε σε σχέση με την κρίση χρέους. Να λειτουργήσει με κοινό όραμα, με συνοχή, με αποφασιστικότητα. Εάν δεν το κάνει, το φάσμα της αμφισβήτησης, του απομονωτισμού, ακόμα και του εθνικισμού, θα γίνει ακόμη πιο ορατό.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος αναδεικνύεται σε ζήτημα επιβίωσης. Για τις τοπικές κοινωνίες, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του Ανατολικού Αιγαίου. Για την Ελλάδα. Για τους ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα. Αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον επιμελητηριακό κόσμο και τόνισε ότι τα επιμελητήρια αναδιαρθρώνονται με την ενίσχυση της στελέχωσής τους σε προσωπικό για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική απόδοσή τους στην αναβάθμιση της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Δήμαρχος Χίου, κ. Μανώλης Βουρνούς, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την αναγκαιότητα να επανέλθει το νησί της Χίου στην κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη είναι αναγκαίες οι κρατικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Παντελής Λεγάτος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι αφενός το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυσκολεύει την προσέλκυση τουριστών, αφετέρου το βάρος που δίνεται από τη χώρα σε αυτό το πρόβλημα, δυσκολεύουν κατά πολύ την επιχειρηματική άνοδο του νησιού. Ακόμη ο κ. Λεγάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου, ενός έργου το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του όσο και με τη λειτουργία του.

Η κεντρική εορταστική εκδήλωση για τα 100χρονα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 10/11/18, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπου βραβεύτηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, και πρώην πρόεδροι του Επιμελητήριου Χίου.

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR