Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Παρέμβαση για τα σχολικά κυλικεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Παρέμβαση για τα σχολικά κυλικεία από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Επιστολή με την οποία παρεμβαίνει στο θέμα απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης προς την  Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο αναφορικά στο «Πρωινό Γεύμα» που μπορεί να προσφέρεται από τα κυλικεία Δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στο σχολικό πληθυσμό που σε λίγες ημέρες επανέρχεται στα θρανία.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Ως γνωστόν, η πανδημία έπληξε καίρια τον κλάδο των κυλικείων των Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων, που ουσιαστικά παραμένει ανενεργός από τον περασμένο Μάρτιο, όποτε και υπεβλήθη το lockdown στην χώρα.

Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των σχολείων, τα κυλικεία παρέμειναν κλειστά με απόφαση της κυβέρνησης και με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγονται αυτού του «ιδιότυπου» λουκέτου.

Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου, στηρίζουν την τοπική οικονομία και πολλές φορές  αποτελούν και τον σωστό «δείκτη» σωστών διατροφικών συνηθειών στην σχολική ηλικία.

Παρόλα αυτά, μέχρι και αυτή την ώρα, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση ή σχέδιο για την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων.

Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κυλικείων Δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων για παροχή «Πρωινού Γεύματος» στον σχολικό πληθυσμό μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και ζητούμε την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην σχετική πρόταση, μέχρι σήμερα το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 73.499.901,33 ευρώ και αφορά την παροχή 185.311 γευμάτων. Θεωρητικά, επιμερίζοντας αυτά τα γεύματα στις 164 ημέρες κάθε σχολικού έτους, το κόστος του κάθε γεύματος ανέρχεται σε 2,42 ευρώ. Ωστόσο, οι σχολικές ημέρες ανά έτος στα δημοτικά σχολεία είναι λιγότερες και ανέρχονται σε 126. Τούτου δοθέντος, το πραγματικό κόστος κάθε γεύματος ανά μαθητή αυξάνεται σημαντικά και ανέρχεται σε 3,15 ευρώ.

Η Ομοσπονδία θα μπορούσε να προσφέρει «Πρωινό Γεύμα» σε χαμηλότερη τιμή που να περιλαμβάνει αρτοσκεύασμα ή πίτα με λαχανικά, γαλακτοκομικό προϊόν, φρούτο ή χυμό προσεγγίζοντας την τιμή του 1,5 ευρώ.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τα σχολικά κυλικεία με τη λειτουργία τους στηρίζουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων μέσω των ενοικίων τους, που ενισχύουν τις Σχολικές Επιτροπές.

Το πρόγραμμα στην περίπτωση που εφαρμοστεί από τα σχολικά κυλικεία θα αποτελέσει μία έμπρακτη στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν καίρια στον καιρό της πανδημίας και όχι για ακόμη μία φορά απρόσωπων εταιρειών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη και η αγωνία για το αύριο του κλάδου ακόμη μεγαλύτερη.

Θα θέλαμε να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή της ΠΟΚΔΙΣ και άλλων Επιμελητηρίων της χώρας, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο δίκαιο αυτό αίτημα».

 

 

 

 

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR