Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Συνάντηση με τον Χάρη Θεοχάρη ζητά ο Αρ. Μπασδάνης για τα θέματα του τουρισμού στη Μαγνησία

Συνάντηση με τον Χάρη Θεοχάρη ζητά ο Αρ. Μπασδάνης για τα θέματα του τουρισμού στη Μαγνησία

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη. Στην αναλυτική επιστολή καταγράφονται περιγραφικά τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου λόγω πανδημίας, ενώ κατατίθονται και συγκεκριμένες προτάσεις επί θεμάτων που άπτονται την ομαλή λειτουργία του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί την βαριά βιομηχανία για το Νομό Μαγνησίας.

Μεταξύ των προτάσεων με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην τουριστική αλυσίδα επισημαίνονται τα εξής:

«Η χώρα μας οφείλει να έχει ανοικτά σύνορα χωρίς αποκλεισμούς, να παραμείνει ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αλλά και να προστατεύει τους εργαζόμενους στην αλυσίδα του τουρισμού, καθιερώνοντας συστήματα πιστοποίησης έναντι της μετάδοσης του Covid-19. Με σύμμαχο τα εμβόλια και τα τεστ θεωρούμε ότι έπρεπε να είχαν ήδη καταρτιστεί τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα βάση των οποίων η χώρα μας θα δέχεται τουρίστες. Πρωτόκολλα με ξεκάθαρους, σταθερούς και ορθολογικούς κανονισμούς προστασίας της υγείας στα ταξίδια. Όρους που ενδεχομένως να φαντάζουν αυστηροί, αλλά θα αποφύγουμε τους αιφνιδιασμούς και τις παλινωδίες που αντιμετωπίστηκαν το 2020, οι οποίες είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για την φήμη της χώρας αλλά και των επιχειρήσεων μας. Η Σερβία, η Σουηδία, η Πολωνία είναι μερικές από αυτές τις χώρες όπου το κύρος της χώρας μας έχει πληγεί και με τις οποίες η Μαγνησία και οι Σποράδες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με μεγάλη εισροή τουριστών.

Ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές μας χώρες θα είναι μεγάλος την επόμενη ημέρα της πανδημίας, και είναι ανάγκη η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά με ανοιχτάν σύνορα, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες.

Στα οδικά σύνορα της χώρας θα πρέπει επίσης οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, ταλαιπωρίας και βέβαια δυσφήμισης της χώρας μας. Παράλληλα, ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα και yachting) απαιτεί επίσης προγραμματισμό για να λειτουργήσει. Όπως είναι γνωστό, οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας διαμορφώνουν τα προγράμματά τους αρκετό διάστημα πριν την κάθε τουριστική περίοδο. Ο Βόλος και το λιμάνι του τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται δυναμικά σε σταθερό λιμάνι κρουαζιέρας και πρέπει οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ξεκάθαροι, σταθεροί κανόνες από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Η αυστηρότητα αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα, ο αιφνιδιασμός είναι το «αγκάθι».

Παράλογα μέτρα όπως οι διαφορές στις πληρότητες των πτήσεων (100%), των τουριστικών λεωφορείων (65%) και των μουσείων (ομάδες έως 9 άτομα), γεννούν ερωτηματικά στους διεθνείς επαγγελματίες του τουρισμού και στους τουρίστες, ενώ αυξάνουν και το κόστος των υπηρεσιών αποτελώντας αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2020 το επιπλέον αυτό κόστος καλύφθηκε από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία και τους tour operators οι οποίοι ουσιαστικά χρηματοδότησαν τη ζημιά τους.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια “λογική” στα μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στο διεθνή τουριστικό χάρτη.

Οι ξεναγοί, συνοδοί και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους τουρίστες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην μεταδοθεί ανεξέλεγκτα ο ιός. Αυτό θα αποτελέσει από μόνο του διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό ως ασφαλούς προορισμού.

Υπάρχει η ανάγκη νέας πιστοποίησης ολόκληρης της τουριστικής αλυσίδας. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και τα τουριστικά γραφεία, τα τουριστικά λεωφορεία, ως απόδειξη συμμόρφωσης προς τις απαιτούμενες διαδικασίες έναντι της μετάδοσης του κορωνοϊού».

 

Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η αποζημίωση των Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Voucher για μαθητικές εκδρομές.Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται: «Ζητούμε, επίσης, την άμεση ενημέρωση μας σχετικά με δύο πολύ σημαντικά θέματα:

 1. Αποζημίωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων : Σχεδόν επτά μήνες από την κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση έκτακτης επιδότησης και ενάμισι μήνα μετά την έκδοση της υπ. αριθμ. 20065 νέας

ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 5771-29/12/20), η οποία καθόριζε το ύψος της επιδότησης σε 3.600 ευρώ για κάθε όχημα με 30 θέσεις και άνω, οι ιδιοκτήτες των Τουριστικών Λεωφορείων δεν έχουν λάβει κανένα ποσό. Το παράδοξο είναι ότι, αν και τα τουριστικά λεωφορεία βρίσκονται σε πλήρη ακινησία στο μεγαλύτερο σύνολο τους, από 28 Φεβρουάριου 2020, που ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και η χώρα σιγά σιγά έμπαινε σε lockdown, δεν έχει υπάρξει κάποια ιδιαίτερη βοήθεια σε αυτούς παρά μόνο μία αποζημίωση για 2 μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο 2020). Τα τουριστικά λεωφορεία – κυρίως της επαρχίας – δεν έχουν κινηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του έτους 2020 – 2021.

 1. Voucher για μαθητικές εκδρομές οι οποίες ακυρώθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς κάποια συζήτηση ή προετοιμασία από το Υπουργείο Παιδείας τον Μάρτιο2020. Είναι κατανοητό ότι λόγω της πανδημίας, σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν σωστό να συνεχιστούν οι μαθητικές εκδρομές φέρνοντας την διασπορά του ιού σε μία περίοδο πολύ δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη. Η απόφασή αυτή όμως, χωρίς συζήτηση με τους πάροχους του τουριστικού προϊόντος, έφερε προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού και κυρίως των τουριστικών γραφείων, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν ήδη πληρωθεί το πακέτο των εκδρομών σε αεροπορικές εταιρίες, ακτοπλοϊκές, ξενοδοχεία και μεταφορείς. Χρήματα δεν έχουν επιστραφεί και έχουν εκδοθεί voucher τα οποία λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2021. Όταν και εφόσον λήξουν χωρίς να πραγματοποιηθεί η υπηρεσία (κάτι που φαντάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα) τα γραφεία τουρισμού καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες. Αντίστοιχα όμως οι αεροπορικές ή τα ξενοδοχεία φαίνεται να μην συναινούν στην επιστροφή των χρημάτων και να τα κρατάνε σε πίστωση των γραφείων δημιουργώντας έτσι ένα καθεστώς «ομηρίας» για τα τουριστικά γραφεία. Στο εξωτερικό προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων υπάρχει πλάνο κρατικού δανεισμού για την εξόφληση των voucher».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR