Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Κατοχύρωση & δέσμευση διακριτικού τίτλου στο ΓΕΜΗ

Κατοχύρωση & δέσμευση διακριτικού τίτλου στο ΓΕΜΗ

Στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα Μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις επιχειρήσεις του Νόμου μας ότι σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4919/2022 από την 01.07.2022 έχει τεθεί σε ισχύ το Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων που τηρείται στο ΓΕΜΗ.

Το Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ., όπου καταχωρίζονται με χρονολογική σειρά όλες οι κατοχυρωμένες επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι των φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν είτε εμπορική είτε οικονομική μη εμπορική δραστηριότητα.

Η τήρηση του ως άνω μητρώου αποσκοπεί:

α) στη διασφάλιση της μοναδικότητας των επωνυμιών και των διακριτικών τίτλων,

β) στη σύννομη κατοχύρωση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου και

γ) στην προστασία των επιχειρήσεων από την κίνδυνο της σύγχυσης, της εκμετάλλευσης ξένης φήμης και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η καταχώριση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου στο μητρώο έχει δηλωτικό χαρακτήρα και αποδεικνύει τον δικαιούχο μιας επωνυμίας ή ενός διακριτικού τίτλου βάσει της αρχής της προτεραιότητας.

Η δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου έχει ισχύ για το σύνολο της Επικράτειας.

Επομένως όσες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν τυχόν κατοχυρώσει την επωνυμία τους ή τον διακριτικό τους τίτλο, συστήνουμε να το πράξουν άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουν αυτόν τόσο σε επίπεδο νομού όσο και πανελλαδικά ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τη χρήση του.

Για τις επωνυμίες και τους διακριτικούς τίτλους που έχουν ήδη δεσμευτεί με ισχύ σε επίπεδο νομού, σύμφωνα με τον ν. 2539/1997 γίνεται αυτόματος έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ και εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) είναι μοναδικοί σε πανελλήνιο επίπεδο, τότε αυτόματα αποκτούν πανελλήνια ισχύ,

β) δεν είναι μοναδικοί σε πανελλήνιο επίπεδο, θα συνεχίσουν να έχουν ισχύ σε επίπεδο νομού, χωρίς αυτό να θίγει τη νομιμότητά τους.

Επομένως για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη κατοχυρώσει υφιστάμενες Επωνυμίες & Διακριτικούς Τίτλους, αυτοί είναι διασφαλισμένοι και συνεχίζουν να έχουν ισχύ κανονικά χωρίς να απαιτούνται  περαιτέρω ενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήστε με το Νομικό Σύμβουλο του Επιμελητήριου Μαγνησίας κ. Γιώργο Κ. Πλιάτσικα  στο τηλ. 24210-94725.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR