Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μέτρα στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων στη Μαγνησία

Μέτρα στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων στη Μαγνησία

Μέτρα στήριξης πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Daniel»  ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συντονισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ότι αφορά το Νομό Μαγνησίας, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel» τον Σεπτέμβρη του 2023 και όσον αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

  1. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994, που προστέθηκε με το άρθρο 44 του ν.4578/2018, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σήμερα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) μπορεί να αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και να ρυθμίζονται οι καθυστερούμενες κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και εργοδοτών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες επιδρούν στη γενικότερη οικονομική ζωή της περιοχής, χωρίς να απαιτείται η επέλευση υλικής ζημίας στις εγκαταστάσεις τους.

Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται κάθε φορά η πληγείσα περιοχή, οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διάρκεια των μέτρων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με την αναστολή και τη ρύθμιση των εισφορών.

Κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκε η αριθ. Δ15/Δ΄/80782/12.9.2023 Υπουργική Απόφαση, με θέμα «Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πλημμύρες» (Β΄ 5415), η οποία τροποποιήθηκε με την αριθ. Δ15/Δ΄/102188/21.11.2023 Υπουργική Απόφαση (Β΄6602).

Στις ανωτέρω Υπουργικές Αποφάσεις περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διευκόλυνση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών, από επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Ειδικότερα, ως πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας θεωρούνται:

  • Δήμος Ρήγα Φεραίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Νοτίου Πηλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Αλοννήσου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Δήμος Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

Για τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω περιοχές, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους, προβλέπεται ότι οι πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα ανωτέρω πρόσωπα προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για τρεις (3) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2023, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών που προσδιορίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των ανωτέρω προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθέντων εισφορών σύμφωνα με τα ανωτέρω. Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με βάση τα προβλεπόμενα από την περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2556/1997, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω αναστολή.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.

Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων, τα ανωτέρω πρόσωπα πρέπει να υποβάλλουν στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση. Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας μπορεί να υποβληθεί εντός των μηνών της αναστολής, ήτοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

  1. Επιπλέον, για τα ανωτέρω πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες και πιστοποιούνται ως πληγέντα με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας, είναι δυνατή η υπαγωγή τους, με αίτησή τους, στις πάγιες ρυθμίσεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα, με τις ανωτέρω διατάξεις και την αριθ. Φ14/οικ.333/06.03.1998 υπουργική απόφαση (Β΄ 272),προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημίες, οι εξής διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό:

α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα (μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα),

β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων),

γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε δώδεκα (12) έως εικοσιτέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού της ζημιάς δια του 1/24 του συνολικού ποσού της οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δώδεκα (12) και μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων (24).

  1. Επιπρόσθετα, για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις κάτωθι περιοχές και ασκούν συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, η αναστολή έχει διάρκεια έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης της 1ης Οκτωβρίου 2023 και η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Μαρτίου 2024:

α) Οι επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (ενδεικτικά καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

  1. i) Δήμος Βόλου

- Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Ιωλκού, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρινίτσης

  1. ii) Δήμος Νοτίου Πηλίου

iii) Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου

β) Επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

  1. i) Δήμος Βόλου

- Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Νέας Ιωνίας

γ) Επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων και διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις εξής περιοχές:

  1. Δήμος Βόλου
  2. Δήμος Νοτίου Πηλίου

iii. Δήμος Αλμυρού

  1. Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου
  2. Δήμος Ρήγα Φεραίου
  3. Ειδικά για επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε συγκεκριμένες εκ των ανωτέρω περιοχές, οι οποίες κρίνεται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας ότι έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, η αναστολή έχει διάρκεια έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης της 1ης Οκτωβρίου 2023 και η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.
  4. Με τις διατάξεις του άρθρου 6Α του ν. 4797/2021, που προστέθηκε με το άρθρο 70 του ν. 5045/2023, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου και πιστοποιούνται ως τέτοιες, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή, έως την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας, έχει εκδοθεί η αριθ. 92925/24.10.2023 (Β΄ 6136) κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Προκειμένου να καθοριστούν οι ειδικότεροι όροι για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, βρίσκεται υπό έκδοση κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR