Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Πιο ευέλικτος ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίστηκε σε σχετική ημερίδα των Επιμελητηρίου Μαγνησίας-ΔΣΒ παρουσία της Γ. Γραμματέως Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση

«Πιο ευέλικτος ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός» τονίστηκε σε σχετική ημερίδα των Επιμελητηρίου Μαγνησίας-ΔΣΒ παρουσία της Γ. Γραμματέως Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση

14.322 επιχειρηματίες έχουν ενταχθεί συνολικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ ήδη 5,7 δις χρεών έχουν ήδη ρυθμιστεί. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Θεώνη Αλαμπάση στην σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Όπως σημείωσε η κ. Αλαμπάση, «μόλις τον περασμένο μήνα, συμπληρώθηκαν 1.222 αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ ήδη παρουσιάζεται μία σαφή μειωτική τάση του ιδιωτικού χρέους, καθώς από τα 244 δις μειώθηκε αυτό στα 233 δις ευρώ.

Παράλληλα, μετά και τις βελτιώσεις που υπήρξαν στον μηχανισμό από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφεται ένα επιπλέον κούρεμα 28%, ενώ συνολικά το κούρεμα αυτό ξεπερνά το 60%. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και με την σημερινή ημερίδα, θέλουμε να ενημερώσουμε τους οφειλέτες να ενθαρρυνθούν και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Εξάλλου, κατά την ομιλία της η κ. Αλαμπάση έκανε μία πλήρη παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αλλά και όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν σε αυτόν τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι οφειλέτες, αλλά και πιο ευέλικτα να ενταχθούν σε αυτόν.

Άλλωστε από 1ης Απριλίου, όπως προσέθεσε η Γεν. Γραμματέας θα είναι πλήρως έτοιμη σχετική πλατφόρμα, όπου κάθε οφειλέτης, ενταγμένος στον μηχανισμό θα μπορεί μέσω e-banking να βλέπει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία της οφειλής του, ενώ θα ισχύσει εφεξής 3% σταθερό επιτόκιο για εξασφαλισμένες δόσεις και 4% για τις μη εξασφαλισμένες.

Σημείωσε δε ότι οι δόσεις μέσω εξωδικαστικού προς τις Τράπεζες είναι στις 420 και 240 προς το Δημόσιο.

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επεσήμανε τα τεράστια προβλήματα των επιχειρηματιών, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους, υπογραμμίζοντας ότι με την σχετική ημερίδα δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την ένταξη των οφειλετών στον μηχανισμό. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μπασδάνης, «ο νέος εξωδικαστικός παρουσιάζει σαφείς βελτιώσεις, είναι πιο ευέλικτος, γι’ αυτό και ελπίζουμε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτόν. Η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας, κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και σαφέστατα τέτοια εργαλεία βοηθούν στην βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας».

Ο Πρόεδρος του ΔΣΒ κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σε μία οικονομία όπως η ελληνική, η Πολιτεία όφειλε να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την προστασία των οφειλετών.

Αφού ο εξωδικαστικός πέρασε προβληματικά την παιδική του ηλικία, υπάρχουν τώρα όλες εκείνες οι διορθωτικές παρεμβάσεις με σκοπό την βελτίωσή του.

Παρατηρούμε μία αυξητική τάση των αιτήσεων και θεωρώ ότι  συγκεκριμένη διαδικασία για το 2024 θα είναι το κύριο μέσο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους».

Για ελπιδοφόρα αποτελέσματα των βελτιώσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού έκανε λόγο στις δηλώσεις του και ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Γ. Σκαρίπας, που στην ομιλία του ανέπτυξε τα Ουσιαστικά και Δικονομικά ζητήματα κατά την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Ως σημεία αιχμής του μηχανισμού που χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης ο κ. Σκαρίμπας σημείωσε την μεγαλύτερη προβολή της διαδικασίας, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστή, την βελτίωση τεχνικών σημείων σε σχέση με την φόρμουλα, η αποτελεσματική εξισορρόπηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, αλλά και η απαγκίστρωση από δεδομένα τραπεζικών μηχανισμών (εγγυήσεις, Τειρεσίας, ενέχυρα, κλπ.).
Για την  πτώχευση των επιχειρήσεων και την παροχή της 2ης ευκαιρίας, μίλησε η δικηγόρος κ. Διοχάντη Ζ. Χατζηνικολή, ενώ συντονιστής της ημερίδας ήταν κ. Νικόλαος Παντελοδήμος, δικηγόρος.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων το παρών έδωσαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, αλλά και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης.

 

 

 

 

 

 

 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR