Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση
  • Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Θα ξεπεράσουν τους 610.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικοί επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν, τον επόμενο μήνα,  οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ-800 ευρώ από το κράτος (συνολικού κόστους 455 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των ωφελούμενων επαγγελματιών, αλλά και των αντίστοιχων "μοχλών" στήριξής τους.

Η πρώτη κατηγορία ωφελουμένων είναι οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) οι οποίοι εφόσον έχουν προσωπικό έως 5 άτομα στην επιχείρησή τους μπορούν να αιτηθούν ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών της περασμένης Τρίτης. Αυτοί ανέρχονται σε κοντά 450.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας. Έτσι, το συνολικό κόστος για την αποζημίωση αυτή θα ανέλθει σε 360 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το κράτος. Οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε σχετική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας.

Η δεύτερη κατηγορία των ωφελουμένων θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού) μηχανικοί/αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι/λογιστές εκπαιδευτικοί  και  ερευνητές, οι οποίοι θα δικαιούνται "επιταγή κατάρτισης" ύψους 600 ευρώ. Η "επιταγή" αυτή θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 160.000.  Το  συνολικό κόστος των "επιταγών" αυτών θα ανέλθει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Παράλληλα  το εκπαιδευτικό επίδομα αυτό θα καταβληθεί, σε 2  δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναστολή καταβολής εισφορών

Παράλληλα, οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, όπως εξειδικεύτηκε χθες με Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, μπορούν  να αναστείλλουν για 7-8  μήνες τις υποχρεώσεις τους για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο σε σχέση με τις τακτικές εισφορές τους, τόσο για τη δική τους αυτασφάλιση όσο και για την ασφάλιση του προσωπικού τους.

Τις μεν εισφορές του προσωπικού τους μπορούν να τις πληρώσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, τις δε εισφορές για τη δική τους ασφάλιση μπορούν  να τις πληρώσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, οι δόσεις ενεργών ρυθμίσεων που λήγουν έως τέλος Μαρτίου μπορούν να εξοφληθούν τον Ιούνιο.

Αναλόγως, οι 2 επόμενες δόσεις (Απριλίου-Μαΐου) μετακινούνται επίσης κατά 3 μήνες, όπως συμβαίνει με τη δόση του Μαρτίου.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR