Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα γίνει η αίτηση, τι προβλέπει η ΠΝΠ

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα γίνει η αίτηση, τι προβλέπει η ΠΝΠ

Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου -δηλαδή χθες- και για έναν μήνα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. 

Αυτό αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα κατεπείγοντα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στην οικονομία, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μόλις οι εργοδότες κάνουν την απαραίτητη δήλωση για τους εργαζόμενους, εν συνεχεία, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λάβουν το προβλεπόμενο επίδομα των 800 ευρώ.

Συνολικά, στην ΠΝΠ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, διατάξεις για:

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από 24% για  τα είδη ατομικής υγιεινής όπως μάσκες προστασίας, γάντια, σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή , αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα , αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών. Ο μειωμένος συντελεστής ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 • Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από απόφαση της κυβέρνησης θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών εφόσον αποτελεί την α΄κατοικία.
 • Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ
 • Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας.  Οι επιχειρήσεις - εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Στη περίπτωση αυτή, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

-         Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

-        Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της παραπάνω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

-        Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία θα δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

Ακολουθεί η Πράθη Νομοθετικού Περιεχομένου συννημένα. 


DOWNLOADS:
ΠΝΠ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR