Home Logo

Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Ανοιγμα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων από 1η Ιουνίου ζητεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Ανοιγμα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων από 1η Ιουνίου ζητεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Επιστολή για την επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων από 01.06.2020 όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τους Γενικούς Γραμματείς Τουρισμού και Οικονομικής Πολιτικής κ.κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και Κώστα Λούλη αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι πολλοί επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού καταγράφουν ήδη ενδιαφέρον για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, όπως επισημαίνεται θα ήταν καταστροφικό αν το άνοιγμα των μονάδων και των  καταλυμάτων που εξαιρούνται μετακυλύονταν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Ήρθε εις γνώσιν μας η σχετική διάταξη που καθορίζει τον τρόπο επαναλειτουργίας των τουριστικών μονάδων στην μετά Covid 19 εποχή. Εδώ και ένα μήνα είχαμε την ενημέρωση - και δια μέσου των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού - ότι η επανεκκίνηση των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων 12 μήνης λειτουργίας προβλεπόταν για την 01 Ιουνίου 2020. Μόλις σήμερα ενημερωθήκαμε και κατόπιν καταγγελιών μελών μας (Ιδιοκτητών Τουριστικών Μη Κύριων Καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας) ότι αλλάζει η απόφαση και αποσυνδέεται από την 12μηνη λειτουργία και αλλάζει το κριτήριο. Πλέον το κριτήριο είναι η μορφή των μονάδων και τα παρακάτω εξαιρούνται :

  • Μονάδες Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων - Δωματίων
  • Μονάδες Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών
  • Τουριστικές Επιπλωμένες Επαύλεις
  • Τουριστικές Επιπλωμένες Επαύλεις Ειδικού Καθεστώτος Ν. 4179/2013

 

Τα Τουριστικά καταλύματα παρόλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, είναι επιχειρήσεις βιώσιμες και πολύ σημαντικές, ιδίως για την επαρχία. Παράλληλα, και βάση των εξαγγελιών οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν ήδη ξεκινήσει προετοιμάσεις και είχαν αρχίσει να δέχονται κρατήσεις πελατών, να προβαίνουν σε προωθητικές-διαφημιστικές ενέργειες καταβάλλοντας και σημαντικά χρηματικά ποσά, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, ενώ παράλληλα έχουν ήδη προχωρήσει σε αποδοχή των κρατήσεων, κυρίως για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - πάντα βάση των εξαγγελιών.

Εντούτοις αυτή τη στιγμή και μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη τους βρίσκονται μετέωροι και εκτεθειμένοι σε πελάτες και προμηθευτές τους. Θεωρούμε ότι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δημιουργούν προβλήματα και δημιουργείται μία εικόνα ανταγωνισμού μεταξύ των κυριών και μη κυρίων καταλυμάτων. Κάτι το οποίο στην δεδομένη στιγμή είναι ολέθριο στην ψυχολογία των επιχειρηματιών του τουρισμού, ο οποίος είναι και ο μόνος κλάδος της οικονομίας ο οποίος όλα τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην Οικονομία της χώρας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις στο σύνολο τους (ο τουρισμός δεν αφορά μόνο τα Ξενοδοχεία, αλλά όλον τον κλάδο) είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος δεν θα επανεκκινήσει παρά μόνο ουσιαστικά για λίγες ημέρες τον Αύγουστο. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες, δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί και να μην μπορέσουν να προχωρήσεις σε δανειοδοτήσεις από τράπεζες οι οποίες λόγω των επενδύσεων σε πάγια, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από ποιες χώρες θα μπορέσουμε να έχουμε εισροές,  και τέλος φοβόμαστε ότι περιοχές με μικρότερες τουριστικές αφίξεις - αλλά εξίσου σημαντικές στην ανάπτυξη του τουριστικού προφίλ της χώρας μας, θα βρεθούν εκτός κυβερνητικών πλάνων και διεκδικήσεων.

Εκτός των άλλων, υπάρχει και το ζήτημα της λειτουργίας των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (AIRBNB) στα οποία δεν υφίσταται η υποχρέωση τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εκτός αυτού δεν υπάρχει και ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου αυτών των καταλυμάτων σε αντιδιαστολή με τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ όπου αφενός μπορούν να τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής αφετέρου να ελέγχονται ως προς αυτό, και ως γίνεται αντιληπτό δημιουργούνται στο χώρο του τουρισμού συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των εν γένει ξενοδοχειακών καταλυμάτων. 

Διά το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως προχωρήσετε σε διευκρίνιση και άμεση επαναφορά στην αρχική σας εξαγγελλία επιτρέποντας το άνοιγμα και των ανωτέρω κατηγοριών καταλυμάτων από 01.06.2020. Θεωρούμε οξύμωρο να επιτρέπεται σε ξενοδοχεία με περισσότερα δωμάτια να λειτουργήσουν και τα αδειοδοτούμενα Τουριστικά Μη Κύρια Καταλύματα να βρίσκονται εκτός του πλάνου, την στιγμή που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις βάση των πρωτοκόλλων, βρίσκονται κυρίως στην επαρχία και εκτός αστικού ιστού, και δεν δημιουργούν ουσιαστικό συνωστισμό. Φοβόμαστε παράλληλα ότι οι επίσημες και αδειοδοτημένες μονάδες θα βρίσκονται σε παύση, τα AIRBNB θα έχουν πλήρη άνθηση. Ένας χώρος και κλάδος ο οποίος δεν ελέγχεται και λειτουργεί ανταγωνιστικά προς επιχειρήσεις οι οποίες και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Θεωρούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστεί την υγειονομική και οικονομική κρίση με μεγάλη επιτυχία και ως εκ τούτου η επιχειρηματικότητα, και δη η τουριστική, σε αυτή την φάση της επανεκκίνησης χρειάζεται συνολική στήριξη, καθώς και με ηρεμία, ψυχραιμία και βοήθεια από όλους μας, να μπορέσουμε να βγούμε όλοι μαζί από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση... και όχι μόνο οι λίγοι εις βάρος των πολλών».

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR