Νέα

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

 • Αρχική
 • Νέα
 • Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

«Οι Θεσσαλοί Απόδημοι πρεσβευτές ενός δυναμικού αεροδρομίου της Θεσσαλίας»

 • Aug 01, 2019

Ένα δυναμικό αεροδρόμιο της Θεσσαλίας ήταν το κεντρικό θέμα και ο απόηχος του 11ου παγκόσμιου συνεδρίου Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Αλμυρού το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου 2019. Οι απόδημοι Θεσσαλοί από όλον τον κόσμο αντάμωσαν για άλλη μια χρονιά στην πατρίδα τους με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας και ένιωσαν μία ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Αλμυρού και τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Εσερίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό κομμάτι στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού, όπου το κεντρικό θέμα ήταν «Η σημασία του αεροδρομίου της Θεσσαλίας στην ανάπτυξη της περιοχής». Η εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού κ. Μαρία Σταυραντώνη καλωσόρισε τους απόδημους, τους εκπροσώπους των φορέων, τους ομιλητές, το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ευχαρίστησε την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών που φέτος επέλεξε τον Δήμο Αλμυρού για το 11ο παγκόσμιο συνέδριο Θεσσαλών τονίζοντας ότι «οι Απόδημοι Θεσσαλοί στήνουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και επιδεικνύουν ένα αξιόλογο έργο».

Την επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, έκανε ο πρόεδρος του προεδρείου κ. Ηλίας Κουτσερής και έδωσε τη σκυτάλη στην Γραμματέα της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Πολυάνθη Γιάνναρου που κατάγεται από τη Μαγνησία και είχε τη συνολική ευθύνη για την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου κάνοντας αναφορά στην ιστορία της πόλης του Αλμυρού και παρουσιάζοντας με ιδιαίτερο τρόπο, όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν ως ομιλητές ή βραβευθέντες από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών. Τα μέλη του προεδρείου κ. Αποστόλης Χουτέας από Αυστραλία, κ. Παναγιώτα Οικονόμου από Καναδά και κ. Αποστόλης Γαϊτάνης από Αθήνα χαιρέτησαν, στέλνοντας την αγάπη των Θεσσαλών από τις χώρες στις οποίες κατοικούν στους συνέδρους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών, όσο και των δράσεων της Συνομοσπονδίας και δήλωσε χαρούμενος που παρευρίσκεται στο όμορφο αντάμωμα των Θεσσαλών, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του κεντρικού θέματος του συνεδρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το αεροδρόμιο Θεσσαλίας αποτελεί «πύλη εισόδου» για τη Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, συγκινημένος χαιρέτησε και καλωσόρισε τους συνέδρους κάνοντας μία λεπτομερή αναφορά στη μέχρι σήμερα πορεία της Συνομοσπονδίας δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα του έργου της, τονίζοντας ότι «Σε όποιο σημείο της γης και αν βρισκόμαστε έχουμε πάντα στην καρδιά μας την αγάπη για την Θεσσαλία». Στη συνέχεια απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους εκπροσώπους των μελών της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Αποστόλη Χουτέα (Ομοσπονδία Θεσσαλών Αυστραλίας), κ. Παναγιώτα Οικονόμου (Ομοσπονδία Θεσσαλών Οντάριο Καναδά), κ. Πολυάνθη Γιάνναρου (Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης) και κ. Στέφανο Κούτρα (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών) οι οποίοι με τη σειρά τους χαιρέτησαν και μετέφεραν το κλίμα από τη ζωή και τη νοσταλγία των εκεί Θεσσαλών.

Ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας κ. Αποστόλης Χουτέας τόνισε ότι «είμαστε 1,5 εκ. Έλληνες, αναδείξαμε αρκετούς επιστήμονες, πετύχαμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε αρκετούς κλάδους και ωθούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να επισκέπτονται την Ελλάδα. Το ευτύχημα με την κρίση ήταν ότι ήρθαν 140 χιλιάδες νέοι Έλληνες και έδωσαν μια νέα ώθηση στον ελληνισμό, μιλώντας ελληνικά και αναδεικνύοντας την εθνική ταυτότητά μας». Η εκπρόσωπος του Καναδά κ. Παναγιώτα Οικονόμου ανέφερε ότι «σας μεταφέρω τους ολόθερμους χαιρετισμούς και τις ευχές όλων των αποδήμων και ως Έλληνες σκεπτόμαστε και ονειρευόμαστε να ζούμε οικογενειακές στιγμές στην πατρίδα μας. Περιμένουμε επίσης να πραγματοποιηθεί η επιστολική ψήφος και ελπίζουμε ότι η ελληνική πολιτεία θα το πραγματοποιήσει ως αναφαίρετο δικαίωμά μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της νεοσύστατης πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Στέφανος Κούτρας είπε «Το ωραιότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας είναι η Θεσσαλία. Αισθανόμαστε ισχυροί γιατί έχουμε εκλεκτούς θεσσαλούς που έχουν προκόψει σε κάθε γωνιά της γης, ανθρώπους που πέτυχαν ξεκινώντας χωρίς καμία βοήθεια. Προχωρήσαμε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας, η οποία είναι μια ισχυρή δύναμη σε όλη την Ελλάδα. Θα συνδράμουμε εθελοντικά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδος. Ο απόδημος ελληνισμός είναι το εφαλτήριο για το αύριο, αναδεικνύει την καθολικότητα του ελληνισμού, σφυρηλατεί τις σχέσεις μας και διατηρεί ζωντανούς δεσμούς με την πατρίδα». 

Ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης που φιλοξένησε και μαζί με την «Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών» συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο-Αντάμωμα, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «ήταν μια πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, που θα ήταν αδύνατο να μην την αποδεχθεί να γίνει το Παγκόσμιο συνέδριο για πρώτη φορά στον Αλμυρό. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή, όπως είπε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους παρουσιάζοντας την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, δίνοντας έμφαση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Αναφέρθηκε στις προοπτικές για το μέλλον των παιδιών τονίζοντας την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην προσέλκυση τουριστικής επένδυσης όπως αυτής στις Νηές, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους. Η ανεργία είναι αυτή που οδηγεί τα παιδιά μας να φεύγουν στις χώρες του εξωτερικού, όπου βέβαια διαπρέπουν».

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κίτσιος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη, έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στην οργανωτική επιτροπή και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, τόνισε ότι «όλοι οι σύλλογοι και οργανώσεις είναι το οξυγόνο της παράδοσης και θα είμαστε συμπαραστάτες όπου μπορούμε να βοηθήσουμε».

Ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Μουλάς ευχήθηκε καλό έργο, καλή επιτυχία, τονίζοντας ότι «θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες και ελπίζουμε για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε ότι «Το αεροδρόμιό μας δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους του τουρισμού, αφορά όλη την κοινωνία στο σύνολό της και είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη συγκοινωνία αλλά και γιατί όχι στις εισαγωγές και εξαγωγές. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και υποστηρικτής κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει την εξωστρέφεια έχει καταθέσει εδώ και χρόνια την πρότασή του για σύσταση φορέα που σε συνέργεια και συνεργασία με όλους τα θεσσαλικά –και όχι μόνο- επιμελητήρια, τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς θα στοχεύσει στην προσέλκυση πτήσεων τόσο του εξωτερικού, όσο και του εγχώριου, αφού έχει ήδη καταγραφεί ενδιαφέρον ως προς αυτό».

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, η πρώην Υφυπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γενικός Γραμματέας Υπ. Οικονομικών κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, αρκετά μέλη των Ομοσπονδιών της Ευρώπης, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Μητροπολίτης Γερμανίας π. Αυγουστίνος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας, ο Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος και η Βουλευτής Μαγνησίας και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τιμητικές διακρίσεις σε τρεις αξιόλογους ιατρούς από τη Θεσσαλία

Στη συνέχεια η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και ο Δήμος Αλμυρού τίμησαν και βράβευσαν τρεις Θεσσαλούς ιατρούς τον κ. Γεώργιο Μπασδάνη καταξιωμένο χειρουργό και ακαδημαϊκό ο οποίος, μάλιστα, κατάγεται από τον τόπο που φιλοξένησε φέτος το συνέδριό μας, τον Αλμυρό Θεσσαλίας, τον κ. Χαράλαμπο Παρίση Καρδιολόγο με ενεργή συμμετοχή στην καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση αρχικά ως εκπαιδευτής και στη συνέχεια ως Δ/ντής Σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης με καταγωγή από τον Αλμυρό Θεσσαλίας και τον κ. Σόλων Θάνου καθηγητή οφθαλμολογίας και ερευνητή με διεθνείς αναγνωρίσεις, καταγώμενος από την Παλαιοκαρυά Τρικάλων και διαμονή στη Γερμανία για το αξιόλογο έργο τους στην Ιατρική.  

Εισηγήσεις με θέμα «Ο σημαντικός ρόλος του αεροδρομίου της Θεσσαλίας στην ανάπτυξη της περιοχής»

Ο Δρ. Βασίλειος Σπανός από τη Λάρισα και η κ. Αθανασία Ντίνου από την Καρδίτσα ανέπτυξαν αντίστοιχα τα θέματα: «Βίοι παράλληλοι. Η συμβολή του χώρου και του χρόνου στη δυνητική τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας» και «Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και τους απόδημους Θεσσαλούς- αλληλεπιδράσεις».

 

Ο Δρ. Βασίλειος Σπανός είναι καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας με ερευνητικά αντικείμενα στον αρχαιολογικό, ιαματικό, περιπατητικό, ορεινό, γαστρονομικό, γεωλογικό κ.λ.π., τουρισμό και εισηγητής σε προγράμματα κατάρτισης ξεναγών μέσω του Υπουργείου τουρισμού και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εισήγησή του επικεντρώθηκε στους λόγους που πρέπει να αναδείξουμε το αεροδρόμιο μέσα από τα πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτουμε και ότι ο σύγχρονος επισκέπτης της Θεσσαλίας αλλά και των όμορων νομών, δε μπορεί να χάνει χρόνο πετώντας για Θεσσαλονίκη ή Αθήνα και είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλίας.

 

Η κ. Αθανασία Ντίνου έχει καταγωγή από τη Μαγουλίτσα Μουζακίου μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, είναι γνώστρια της νοοτροπίας των ντόπιων αλλά και των ομογενών, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κύπρο και αναπληρώτρια δασκάλα στην Ελλάδα. Η εισήγησή της επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά του αεροδρομίου, στην γενική σημασία και αξία της ύπαρξης ενός περιφερειακού αεροδρομίου, στα πλεονεκτήματα του αερολιμένα στην τοπική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και σε προτάσεις για βελτίωση του τουρισμού σε σχέση με το αεροδρόμιο.

 

Πάνελ με θέμα «Οι Θεσσαλοί του κόσμου – Στρατηγική και όραμα – Προβληματισμοί και αναγκαιότητες»

Μέσα σε ένα όμορφο κλίμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, κατάθεσης προτάσεων και καταγραφής των όποιων προβλημάτων έχουν εντοπίσει οι ομογενείς, πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια, κι έπειτα από ένα διάλειμμα πλούσιο σε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, το πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κουτσερής με θέμα «Οι Θεσσαλοί του κόσμου – Στρατηγική και Όραμα - Προβληματισμοί και αναγκαιότητες», όπου τέθηκαν επί τάπητος, όλα αυτά τα δεδομένα, που μπορούν να δώσουν ένα όραμα για τον τόπο μας, με πρωταγωνιστή τον Θεσσαλό του κόσμου. Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχαν οι: κ. Πολυάνθη Γιάνναρου εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης, κ. Άννα Σπίγκος εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Τορόντο Καναδά, κ. Αποστόλης Χουτέας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Αυστραλίας, κ. Στέφανος Κούτρας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, ο κ. Γιώργος Ζαφείρης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και η κ. Μαριάνθη Κοντέλλη εκπρόσωπος της Θεσσαλικής Νεολαίας του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ Γερμανίας

Ο κ. Ηλίας Κουτσερής, τόνισε ότι η περσινή πρωτοβουλία υλοποίησης ανάλογης συζήτησης, έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα και έθεσε στόχους για όλους τους Θεσσαλούς και τους φορείς, για αυτό και η οργανωτική επιτροπή πρότεινε να υλοποιηθεί κάτι ανάλογο και φέτος. Η κ. Πολυάνθη Γιάνναρου, είπε ότι η ανάδειξη της Θεσσαλίας γίνεται δημιουργώντας έναν συνεχή δίαυλο με τα παιδιά της Θεσσαλίας, προτρέποντάς τα να επισκέπτονται τη Θεσσαλία, να έρχονται στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δέσιμο με την Ελλάδα. Η κ. Άννα Σπίγκος αναφέρθηκε στα προβλήματα για τη διατήρηση των ηθών κα των εθίμων, για διάφορα νομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι για να γίνουν Έλληνες υπήκοοι, για αγοραπωλησίες, στρατολογικές υποθέσεις και ζήτησε να υπάρξει νομική συμβουλή από ειδικούς. Ο κ. Απόστολος Χουτέας αναφέρθηκε στην ανάδειξη πρωτοβουλιών προσέλκυσης στην Ελλάδα και έλλειψη επιδότησης για επισκέψεις νέων και για σπουδές στην Ελλάδα. Ο κ. Στέφανος Κούτρας τόνισε ότι η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών είναι ο συνοδοιπόρος των αποδήμων Θεσσαλών στο εξωτερικό. Προτάσσει στους στόχους της την ανάπτυξη συνεργασίας όλων των θεσσαλικών φορέων μέσω προγραμμάτων πολιτισμού ενίσχυσης της Θεσσαλικής συνείδησης στη νέα γενιά. Η επιστολική ψήφος των αποδήμων, η λειτουργία κατασκηνώσεων για τον απόδημο θεσσαλικό Ελληνισμό η ανάδειξη των νέων Θεσσαλών επιστημόνων είναι δράσεις που θα σφυρηλατήσουν τους δεσμούς μας και θα διαφημίσουν τη πατρίδα μας στα πέρατα της οικουμένης.

Ο κ. Γιώργος Ζαφείρης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας τόνισε ότι «το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί επαρκώς για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες» και κατέθεσε την πρόταση «η παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών να συμμετέχει στον οργανισμό - φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου για την καλύτερη προβολή του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδος στο εξωτερικό».

Η κ. Μαριάνθη Κοντέλλη μετέφερε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των νέων, πρότεινε και ζήτησε τη στήριξη δημιουργίας ενός «Δικτύου νέων» και όπως σήμερα να γίνεται μια συνάντηση και ένα αντίστοιχο αντάμωμα για τους νέους Θεσσαλούς τονίζοντας ότι «υπάρχει τεράστια δυναμική και μεράκι. Αυτά που λείπουν είναι τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και να δεχόμαστε ξένους σε εκπαιδευτική ανταλλαγή».

Τα γενικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις ήταν η πολύπλευρη σημασία του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου για τη Θεσσαλία, τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να υπάρξει θετικό πρόσημο και η βούληση από τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία για βέλτιστη αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Ξενάγηση και πολιτιστική βραδιά στην κεντρική πλατεία του Δήμου Αλμυρού

Το απόγευμα ακολούθησε ξενάγηση στο Γιαννοπούλειο αρχαιολογικό μουσείο του Αλμυρού όπου η κ. Έλσα Νικολάου, Αρχαιολόγος, Αναπλ. Προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας, εξήγησε τα εκθέματα και την ιστορία τους στους Απόδημους Θεσσαλούς.

Το βράδυ ο Δήμος Αλμυρού πραγματοποίησε προς τιμήν των Θεσσαλών Απόδημων μια ειδική εξαιρετική πολιτιστική βραδιά με πλούσιες και αξιόλογες παρουσιάσεις. Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δ. Αλμυρού κ. Μαρία Σταυραντώνη. Στην πολιτιστική βραδιά συμμετείχαν η παραδοσιακή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης «Οι Οθρυίδες» με τα «Τραγούδια της Ξενιτιάς», το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού με Μαέστρο την κ. Μαριάννα Σαμαρτζή, ο χορευτικός Όμιλος Αλμυρού με παρουσίαση της Τοπικής Φορεσιάς του Αλμυρού από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Γκουντάρα, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη» με δρώμενο καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα Χορευτικός Όμιλος Αλμυρού, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βρύναινας, Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Η πολιτιστική βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και μουσική με την ορχήστρα του κ. Δημήτρη Χατζηπλή.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 28 Ιουλίου, τα μέλη του «Ασκληπιού» συναντήθηκαν στο λιμανάκι του Αχίλλειου και απόλαυσαν μια ημερήσια κρουαζιέρα στο υπέροχο νησί της Θεσσαλίας την όμορφη Σκιάθο, κολύμπησαν στις Κουκουναριές και γεύτηκαν τα νόστιμα φαγητά της.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας εκ μέρους όλων των Θεσσαλών Αποδήμων ευχαρίστησε τον Δήμο Αλμυρού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την άριστη συνεργασία στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου, για την ζεστή φιλοξενία που έτυχαν όλοι οι σύνεδροι Θεσσαλοί και για την κάλυψη μεγάλου μέρος των αναγκών του συνεδρίου και ανταμώματος.

Στην οργανωτική επιτροπή ήταν ο κ. Διαμαντής Γκίκας, η κ. Φωτεινή Μίχου, ο κ. Ηλίας Κουτσερής, η κ. Μαρία Σταυραντώνη και η κ. Πολυάνθη Γιάνναρου και στη Γραμματεία του Συνεδρίου ήταν η κ. Φωτεινή Μίχου, η κ. Φωτεινή Κατρουλά και η κ. Ασημίνα Ζαφείρη.

Οι σύνεδροι κατά την είσοδό τους έπαιρναν την τσάντα συνεδρίου που ήταν προσφορά του Δήμου Αλμυρού και περιείχε τσάι και ρίγανη από τον παραγωγό Μυλωνά Γ. στη Βρύναινα, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα χειροποίητη από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Φτελιά στον Πτελεό, κρασί και τσίπουρο από το οινοποιείο «Αποστολάκη» και στον φάκελο υπήρχε μπλοκ, στυλό, πρόγραμμα, βεβαίωση και τουριστικό έντυπο του Αλμυρού.

Η παγκόσμια Συνομοσπονδία ευχαριστεί θερμά από καρδιάς τους χορηγούς της εκδήλωσης «Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και το Ξενοδοχείο PROTESSILΑOS, τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και όλα τα ΜΜΕ που κάλυψαν την συνολική εκδήλωση.

Περισσότερα


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ

 • Jul 26, 2019

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις - μέλη του ότι προτίθεται να λάβει μέρος στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από την HELEXPO στο διάστημα 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Περισσότερα


Μαθητεία Αποφοίτων ΕΠΑΛ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα

 • Jul 23, 2019

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, αναφορικά στην Μαθητεία Αποφοίτων ΕΠΑΛ, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (ακόμη και ατομικές) μπορούν να απασχολούν μαθητευόμενους (απόφοιτους ΕΠΑ.Λ.) για τέσσερις (4) μέρες την εβδομάδα για διάστημα εκατόν πενήντα έξι  (156) ημερών (περίπου εννέα 9 μήνες). Μετά τη λήξη του προγράμματος η επιχείρηση δεν έχει καμία περαιτέρω υποχρέωση.

Η ημερήσια αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση θα είναι 9,30€. Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση.

Για τους φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας για το σχολικό έτος 2019-2020, απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

1/ η συμπλήρωση ειδικής φόρμας με τον τίτλο Βεβαίωση Εργοδότη (επισυνάπτεται) και η αποστολή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail): mail@dide.mag.sch.gr

Για τυχόν διευκρινήσεις παρακαλούμε απευθυνθείτε  στα τηλέφωνα: 2421047386 (κα Εμμανουήλ) ή στο 6972865043 (κος Ταχούλας).

2/ η καταγραφή των προσφερόμενων θέσεων στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ. Για είσοδο πατήστε ΕΔΩ.

Για τυχόν προβλήματα καταχώρησης μπορείτε να επικοινωνείτε με την τεχνική υποστήριξη του ΟΑΕΔ στο 11320.

Σε περίπτωση δεσμευμένης θέσης (συγκεκριμένου μαθητευόμενου), οι επιχειρήσεις υποχρεούνται ΜΟΝΟ σε συμπλήρωση της Βεβαίωσης Εργοδότη. Η καταγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση των τμημάτων μαθητείας.

                                                                                                 

Παράλληλα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με αφορμή την ίδρυση και λειτουργία του «Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας» στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), λαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης «Μαθητεία» στο χώρο εργασίας.

   Για το σχολικό έτος 2019-2020 το εν λόγω πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα σε αντικείμενα αντίστοιχα των ακόλουθων ειδικοτήτων:

 

 1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών
 2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
 3. Γραφικών Τεχνών
 4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών
 5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού & Κλιματισμού
 6. Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων
 7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
 8. Αισθητικής Τέχνης
 9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
 10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
 11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
 12. Τεχνικός Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής
 13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων
 14. Τεχνικός Οχημάτων
 15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
 16. Βοηθός Νοσηλευτή
 17. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
 18. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
 19. Βοηθός Φαρμακείου
 20. Κομμωτικής Τέχνης
 21. Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης.
 22. Τεχνικός θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
 23. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
 24. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics).
 25. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών.
 26. Αργυροχρυσοχοΐας.
 27. Τεχνικός ζυθοποιίας.
 28. Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος.
 29. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη. 

 

   Πληροφορίες για τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia

 

Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων

 

Οι επιχειρήσεις - φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας», οφείλουν να διασφαλίζουν τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ.

 

 

Αμοιβή

 

Το ποσοστό αμοιβής των μαθητευόμενων  του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αμείβονται µε ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (29,04€), δηλαδή  µε 21,78€.

Το συνολικό ποσό της αμοιβής που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση θα είναι 9,30 € ανά ημέρα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών. Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση και να αποδίδει όλα τα νόμιμα επιδόματα (δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας) όπου αυτά ισχύουν. Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα καταβάλλεται απευθείας στον μαθητευόμενο και ανέρχεται στα 16,54 € ημερησίως.

Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της σπουδαστικής άδειας, κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ (€)

Ημερομίσθιο

29,04€ x 75% = 21,78€

Ποσό στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές

21,78/2 = 10,89€ 

Εισφορές εργοδότη

10,89€ x 37,28% = 4,06

Εισφορές μαθητευόμενου

10,89€ x 3,28% = 0,36€

Σύνολο εισφορών

4,06€ + 0,36€ = 4,42

Καθαρό εισπραττόμενο ποσό από τον μαθητευόμενο

21,78€ - 0,36€ = 21,42€

Επιβάρυνση του εργοδότη, αφαιρούμενης της επιδότησης

21,78€ (ημερομίσθιο) + 4,06€ (ασφαλιστικές εισφορές)  – 16,54€ (επιδότηση) = 9,30

Καθαρό αποδιδόμενο ποσό από τον εργοδότη στον μαθητευόμενο

21,78 € (ημερομίσθιο) – 16,54€ (επιδότηση)- 0,36€ (ασφαλιστικές εισφορές μαθητευόμενου) = 4,88€

 

                                                                                                                             

Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.

Αριθμός Μαθητευομένων ανά Εργοδότη

 

Ο ανώτατος  αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα:

 • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
 • Οι εργοδότες-φορείς που απασχολούν 1-5 άτομα μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
 • Οι εργοδότες-φορείς που απασχολούν 6-10 άτομα μπορούν να δέχονται δύο (2) μαθητευόμενους.
 • Οι εργοδότες-φορείς που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων με ανώτατο όριο τους 40 μαθητευόμενους.
 • Οι εργοδότες-φορείς που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα.
 • Οι εργοδότες-φορείς που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα


ΠΕΚΑ Θεσσαλίας: Εντατικοποίηση ελέγχων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής

 • Jul 19, 2019

Σε εντατικούς ελέγχους επί 24ωρου βάσεως προχωρά το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) Θεσσαλίας στους χώρους εργασίας με κύριο στόχο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και αφετέρου τη συμμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

Την σχετική ενημέρωση παρείχε σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο ΕΦΚΑ Βόλου (πρώην ΙΚΑ) ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΕΚΑ Θεσσαλίας κ. Κωστόπουλος σε εκπροσώπους επαγγελματικών-συνδικαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, το ΕΚΒ, τον Σύλλογο Οικονομολόγων, τον Σύλλογο Φοροτεχνικών, παρουσία του προϊστάμενου του αποκεντρωμένου τμήματος ασφάλισης Βόλου κ. Γιάννη Μιχάλη.

Ο κ. Κωστόπουλος συνέστησε σε όλους τους φορείς την δέουσα προσοχή, καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν οι διαδικασίες ελέγχου σε ολόκληρη την Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη την χώρα λειτουργούν 11 ΠΕΚΑ, ενώ στην Θεσσαλία λειτουργεί με έδρα τη Λάρισα και αποκεντρωμένα τμήματα ασφάλισης στο Βόλο και στα Τρίκαλα.

Εξάλλου, όπως είναι ήδη γνωστό με τη λειτουργία των ΠΕΚΑ ενισχύεται η διαδικασία βεβαίωσης εισφορών μέσω της αύξησης και εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων, δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές του να διενεργούν  αποκλειστικά ολοκληρωμένους τακτικούς ελέγχους ασφάλισης ώστε να καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία και εξασφαλίζεται η συμμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων μέσω των διαρκών επανελέγχων για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ως προς τους όρους απασχόλησης. 

 

 

Περισσότερα


Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση

 • Jul 19, 2019

Σας προσκαλούμε στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. και το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 

 
 

Περισσότερα


Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ στο Επιμελητήριο Μαγνησίας

 • Jul 17, 2019

Πεντάμηνη πίστωση χρόνου, ώστε η αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα, έδωσε στη νέα κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Καρανίκας σε συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολου Οντόπουλου στο γραφείο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη.

Ο κ. Καρανίκας με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΒ επισκέφθηκε το Βόλο και είχε συνάντηση με τις δύο πλευρές, όπου του παρουσίασαν την εικόνα της αγοράς  αυτή την περίοδο.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ενημέρωσε τον κ. Καρανίκα για τα προγράμματα που τρέχει αυτή την περίοδο ο φορέας, όπως το FuturE.com, αναφορικά με την ψηφιοποίηση στο εμπόριο, αλλά και για τις επενδύσεις που θα θέσουν και πάλι την Μαγνησία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, κ. Απόστολος Οντόπουλος παρουσιάζοντας τα θέματα που υπάρχουν προς συζήτηση στην αντζέντα με τον κ. Καρανίκα μίλησε για το Νόμο περί εκπτώσεων και προσφορών, το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και για το φορολογικό-ασφαλιστικό.

Όπως είπε «θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας μέσα από το Πρωτοβάθμιο Σωματείο με το Τριτοβάθμιο Όργανό μας και να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος επικοινωνίας, όπως υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια».   

Η αγορά βρίσκεται σε…αναμονή, σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ήταν και  ο πιο επιβαρυμένος, αυτός που πλήρωσε το μάρμαρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας δήλωσε: “Η αλλαγή της κυβέρνησης φέρνει από μόνη της μία ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα. Νομίζω πώς ένας μικρός χρόνος πίστωσης, ενός έως πέντε μηνών, πρέπει να δοθεί, η αγορά είναι σε αναμονή.

Το βασικό πρόβλημα στην αγορά είναι το διαθέσιμο εισόδημα, που αυτή την στιγμή είναι πενιχρό. Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη και η επάνοδος στην κανονικότητα θα φέρει και τον απαιτούμενο τζίρο στην αγορά.

Εμείς εκπροσωπώντας κατά κύριο λόγο το εμπόριο και τους μικρομεσαίους του επιχειρείν, θεωρούμε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πρέπει να λυθούν πολλά θέματα και το βασικό είναι το διαθέσιμο εισόδημα».

Αναφορικά στις εκπτώσεις, ο κ. Καρανίκας σημείωσε: «Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν μουδιασμένα. Ίσως όμως ήταν οι εκλογές στην μέση και οι καιρικές συνθήκες περίεργες γι’ αυτή την εποχή. Ελπίζω ότι από τις επόμενες ημέρες -γιατί οι ευκαιρίες είναι μεγάλες- θα δημιουργηθούν καλοί τζίροι».

Τέλος, ο κ. Καρανίκας αναφερόμενος στη λειτουργία των Κυριακών υπενθύμισε την σχετική απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι η Συνομοσπονδία προσπαθεί από την πλευρά της να προστατεύσει το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας από τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων που αντιδρούν.

 

Περισσότερα


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 • Jul 17, 2019

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας καλεί τους ενδιαφερόμενους, που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να υποβάλουν οικονομικές προσφορές για την επισκευή (ορθομαρμάρωση) της πρόσοψης του κτιρίου του Επιμελητηρίου, στην οδό Δημητριάδος 176, στο Βόλο.

Περισσότερα


Συνδιοργανωτής του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 • Jul 09, 2019

Σε θεσμό έχει μετατραπεί το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που διοργανώνεται και φέτος στη Ν. Αγχίαλο το τριήμερο 12-13 και 14 Ιουλίου από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος». Μεταξύ των συνδιοργανωτών και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του μεγάλου διεθνούς καλλιτεχνικού θεσμού στην Νέα Αγχίαλο  ρίχτηκε  πριν από αρκετά χρόνια, τόσο από την Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, για την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση του τουρισμού, όσο κι από τον Σύλλογο Εν Θεσσαλία Οξυωτών της Νέας Αγχιάλου.

Για τον λόγο αυτό, πριν πέντε χρόνια, ξεκίνησε δοκιμαστικά, αλλά με  συλλογικότητα, η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου.

Χρόνο με το χρόνο όλο και βελτιωνόταν η διοργάνωση, όλο και περισσότερα συγκροτήματα από όλον τον κόσμο συμμετείχαν, κάνοντας γνωστό το φεστιβάλ και τη Μαγνησία παντού.

Τώρα πλέον μπορούμε να αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Νέας Αγχιάλου, αλλά και από τα σημαντικότερα της Μαγνησίας, που διοργανώνεται σταθερά και αδιάκοπα τον Ιούλιο κάθε χρόνου.

Διοργανωτές την φετινή χρονιά είναι:

Η ΕΝΩΣΗ ΕΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓ.ΕΝ. ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΞΥΩΤΩΝ ΝΕΑΣ  ΑΓΧΙΑΛΟΥ «Η ΟΞΥΑ»

Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Νέας Αγχιάλου, και ο Φορέας Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ.

«ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, ο Δήμος Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ υποστηρίζουν σταθερά και έμπρακτα  το VOLOS INFO - ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, και πάντοτε ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ "Η ΔΗΜΗΤΡΑ"

Πέραν  των παραπάνω αναφερομένων, το γεγονός που μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, είναι που το φετινό 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Νέας Αγχιάλου διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΙΟV-UNESCO, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φεστιβάλ για την Ευρώπη EFFE – Europe for Festivals - Festivals for Europe (2018-2019), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 

Σκοπός της διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της Ειρήνης, της φιλίας, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων κάθε χώρας.

Με τον τρόπο αυτό γιορτάσουμε τη ζωή, την αγάπη και τη φιλία μέσω του χορού και της μουσικής.

Το φωτεινό κίνητρο του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση των διάφορων χωρών και περιοχών, και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μακρόχρονη φιλία.

Ταυτόχρονα παρουσιάσει στους  κατοίκους της περιοχής μας τον πολιτισμό και τα ήθη άλλων χωρών μέσα από μια πανδαισία ποικιλόμορφων ήχων, χορών  και φορεσιών.

Επιπλέον οι ξένες αποστολές κατά την παραμονή τους στην Νέα Αγχίαλο θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον Βόλο, τον Αλμυρό και το Πήλιο. Θα εμφανιστούν δε ακόμη στον Βόλο, τον Αλμυρό και τη Μακρινίτσα, προτού συνεχίσουν την περιοδεία τους και σε άλλες πόλεις και φεστιβάλ της Ελλάδας.

Στην φετινή διοργάνωση, συμμετέχουν συγκροτήματα από την Βραζιλία, την Παραγουάη, τον Παναμά, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Μολδαβία και φυσικά από την Ελλάδα. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ν. Αγχιάλου Βασίλης Ασδεράκης τόνισε ότι η ιδέα του φεστιβάλ που γίνεται εδώ και έξι χρόνια, είναι η δημιουργία μιας βάσης πολιτισμού στη Ν. Αγχίαλο, που θα τονώσει τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής, ενώ δήλωσε πολύ χαρούμενος για τη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε και είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 12 ακόμη χώρες, λόγω της μικρής διάρκειας του φεστιβάλ.
Μάλιστα ανέφερε ότι ακύρωσε τη συμμετοχή του το Ισραήλ, λόγω ενός ατυχήματος, ενώ Αλγερία και Ν. Αφρική δεν πρόλαβαν να βγάλουν βίζα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης είπε ότι το Επιμελητήριο δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση και πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε ο πρόεδρος των επαγγελματιών δεν θα υπήρχε φεστιβάλ. Όπως είπε, το Επιμελητήριο θα είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια, καθώς υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να φέρει έσοδα στην περιοχή μας.

 

Περισσότερα


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τον σχηματισμό της κυβέρνησης

 • Jul 09, 2019

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της, που ήδη ξεκινά με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αποτελείται από ένα μεγάλο δείγμα τεχνοκρατών, ανθρώπων που έχουν κολλήσει «ένσημα» στην ζωή τους και έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο γέννησε πολλές προσδοκίες στους επαγγελματίες και τον επιχειρηματικό κόσμο και ως Επιμελητήριο Μαγνησίας αυτό που αναμένουμε είναι να ανταποκριθεί άμεσα στις προσδοκίες αυτές.

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις, είδαν τα τελευταία χρόνια τα έσοδα τους να εξανεμίζονται, λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, αλλά και πολλά σημαντικά έργα πάγωσαν, λόγω των γνωστών κρατικών αγκυλώσεων.

Όπως ο ίδιος είπε το βράδυ των εκλογών, δεν ζητά περίοδο χάριτος γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει χρόνος, δήλωση που μας εμπνέει αισιοδοξία για την συνέχεια.

Οι προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση είναι πολλές, όπως και τα ανοιχτά μέτωπα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκειμένου να πείσει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα αναμένει σε άμεσο χρόνο να γίνουν πράξη όλα όσα προεκλογικά δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και επανέλαβε κατά την επίσκεψή του στο Βόλο.

Σταδιακή μείωση φορολογίας, μείωση στον φόρο μερισμάτων, αλλαγή στο ασφαλιστικό και στον υψηλό ΕΝΦΙΑ, σταδιακή κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, εύκολες διαδικασίες για ίδρυση εταιριών, φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις είναι μερικά από τα μέτρα που περιμένει η επιχειρηματικότητα το επόμενο διάστημα.

 

Η οικονομία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις, από στοχευμένες και γρήγορες μεταρρυθμίσεις ικανές να εκτοξεύσουν το πιεσμένο ΑΕΠ των τελευταίων ετών και να ελαφρύνουν το σύνολο των στρωμάτων, τόσο με μείωση της ανεργίας όσο και με αύξηση των μισθών.

Η νέα κυβέρνηση αν θέλει να πείσει για την αξιοπιστία της χώρας και εφόσον επιθυμεί να προελκύσει τα 100 δις ιδιωτικές επενδύσεις, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ξηλώσει ότι συνδέεται με την γραφειοκρατία και το οικονομικό παρακράτος που παρεμποδίζει επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση μαζί με εκπροσώπους της αγοράς να συναποφασίσουν τι γραφειοκρατικά προβλήματα και ελλείψεις έχει η αναπτυξιακή νομοθεσία της χώρας.

Αυτή την ώρα, ο τόπος έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη τις μεταρρυθμίσεις. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδείξει ως προς αυτό, πολιτικό θάρρος τέτοιο που να μην κλονιστεί αν χρειαστεί να μεταφερθούν ακόμη και αρμοδιότητες από τον κρατικό τομέα στον ιδιωτικό.

Η Μαγνησία, ξεχασμένη τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να βρει την θέση που της ταιριάζει στον αναπτυξιακό χάρτη. Περιφερειακός, Αεροδρόμια Σκιάθου και Ν. Αγχιάλου, Λιμάνι είναι έργα και υποδομές που έπρεπε να «τρέξουν» χθες, ενώ επενδύσεις στον τουρισμό και τον τοπικό πολιτισμό όπως ο Αλατάς, οι Νιες, κ.α. θα πρέπει –επιτέλους- να υλοποιηθούν.

Η κρίση δημιούργησε πρόσφορο έδαφος, με την αλματώδη άνοδο της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το επώδυνο για την κοινωνία και την οικονομία brain drain. Οι χαμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε Βιομηχανική Περιοχή, αλλά και στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να ανακτηθούν.

Το τρίπτυχο «δουλειές, δουλειές, δουλειές» που επαναλαμβανόμενα θύμιζε κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει άμεση εφαρμογή στο Νομό Μαγνησίας που δυστυχώς κατέχει την πρωτιά της ανεργίας σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Εξάλλου, η ισχυρή εκπροσώπηση των τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον και γεννά ελπίδες  για το αύριο της Μαγνησίας».

 

 

 

 

 

Περισσότερα


Διημερίδα για τις «Ηλεκτρονικές Πωλήσεις και Μάρκετινγκ» στο πλαίσιο του έργου FuturE.com

 • Jul 05, 2019

 

Διημερίδα για τις «Ηλεκτρονικές Πωλήσεις και Μάρκετινγκ» που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του έργου FUTURE ECOM της Κ.Π. INTERREG EUROPE διοργανώνει το Επιμελητήριο Μαγνησίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου «Δεσποτικό» στην Πορταριά Πηλίου.

To έργο στο οποίο συμμετέχει και το Επιμελητήριο Μαγνησίας και έχει ως συντονιστή εταίρο, το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, έχει ως  γενικό στόχο το να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των μέσων πολιτικής που εξετάζονται στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, ενθαρρύνοντας την εκμετάλλευση της ψηφιοποίησης στις ΜΜΕ, προκειμένου να βελτιωθεί και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους στο μέλλον.

Στην ημερίδα εκτός από τους δέκα εταίρους του έργου που προέρχονται από οκτώ διαφορετικές περιφέρεις της Ε.Ε. συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου του Κόβεντρι από το Ηνωμένο Βασίλειο, του Περιφερειακού Συμβουλίου του Κιμενλαάκσο από την Φιλανδία και του Συνδέσμου Εμπορικών Επιχειρήσεων της Εμίλια Ρομάνια από την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο εκπρόσωπος της εταιρείας PublicOTA παρουσίασε την σημασία της σκιαγράφισης των πελατών για την επιτυχημένη λειτουργία οποιασδήποτε B2B πλατφόρμας.

Εν συνεχεία, ο κος Δημήτριος Ζαφείρης καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας Bicon Hellas, παρουσίασε τα οφέλη και την χρησιμότητα του μάρκετινγκ μέσω της τεχνολογίας geofencing, καθώς και την νεοφυή εφαρμογή Volos Shopping που ενεργοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Τέλος, ο κος Αντώνης Μήτσιος στέλεχος της Α.Ε.Δ.Ε.Π. ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις με την παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπήρξαν για την στήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και ειδικότερα των προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΗΜΑ» και «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ».

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση των ξένων εταίρων και των ξένων εκπροσώπων με στελέχη και εκπροσώπους τοπικών φορέων της περιοχής μας. Ειδικότερα, στις συναντήσεις συμμετείχαν στελέχη του Συνδέσμου Βιομηχανιών  Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, εκπρόσωπος της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Πανταζώνας.

Παρόντες στην πρώτη ημέρα της διημερίδας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελέτος.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας, ακολούθησε συνάντηση των εταίρων έργων σχετικά με την μεθοδολογία αναγνώρισης και ανταλλαγής καλών πρακτικών, αλλά και της μεθοδολογίας για την συγκρότηση ενός επιτυχημένου περιφερειακού σχεδίου σε θέματα ψηφιοποίησης το οποίο θα αποτελέσει και το σημαντικότερο παραδοτέο του έργου.

Η διημερίδα ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή με την επίσκεψη των εταίρων σε καινοτόμες επιχειρήσεις της περιοχής.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR