Νέα

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

 • Αρχική
 • Νέα
 • Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης εργαζομένων & επιχειρήσεων για το μήνα Μάϊο

 • May 04, 2020

Ένα νέο πακέτο, στοχευμένων αυτήν τη φορά, μέτρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε  κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Α. Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, την προηγούμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης οικονομικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών από σήμερα. Όσον αφορά την έκτακτη ενίσχυση, θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με τον αριθμό που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης. Παράλληλα, ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα παραμείνουν κλειστές. Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή. Δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Αναλυτικά η παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

Περισσότερα


Επιμελητήριο Μαγνησίας: Δημιουργία ομάδας για τη διαχείριση κρίσης στον τουρισμό

 • Apr 29, 2020

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 μεταξύ φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού για την δημιουργία Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για τον Τουρισμό στη Μαγνησία.

Στην συζήτηση παραβρέθηκαν η κ. Θέκλα Καμμένου, Πρόεδρος Τουριστικού Τμήματος και μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Μαγνησίας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σποράδων &  Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, η κ. Αγγελική Μαλαμετένια, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου και η κ. Ευαγγελία Αρβανίτη, Γ.Γ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα νέα δεδομένα τα οποία ο τουριστικός κλάδος καλείται να διαχειριστεί με την κρίση που έχει προκαλέσει στην ανθρωπότητα ο ιός Sars- Covid 19.  Ο κλάδος του τουρισμού συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Χώρας κατά 25% και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ο οποίος στηρίζει πολλές επιχειρήσεις και γύρω από αυτόν. Ο τουριστικός κλάδος είναι αυτός που τα χρόνια της κρίσης βοήθησε την Ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ το οποίο είχε εγκλωβιστεί. Σε αυτήν την δεδομένη στιγμή όμως ο τουριστικός κλάδος είναι αυτός ο οποίος ήταν ο πρώτος που σταμάτησε και θα είναι ο τελευταίος που θα επανεκκινήσει. Και αυτό μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Υπήρξε κοινή αποδοχή στην σημαντικότητα της δημιουργίας μίας Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για τον τουρισμό στην Μαγνησία. Αυτό βέβαια θα πρέπει να λειτουργήσει στα παρακάτω μέτωπα :

 

- Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα πρέπει να παρέμβει με προτάσεις προς το Κεντρικό κράτος, για την  προστασία των μελών της αλλά και συνεργαζόμενων κλάδων του τουρισμού, αλλά και την διασφάλιση της επιβίωσης αυτών των επιχειρήσεων μέχρι την ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού. Κατά γενική ομολογία η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Μαγνησία  θα έρθει το 2021. Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις του τουρισμού πρέπει να επιβιώσουν και ειδικά οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων  στον τουρισμό θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

 

- Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση για τα Πρωτόκολλα Υγιεινής τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα  βοηθητικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία, οι εταιρίες μεταφορών, οι αεροπορικές εταιρίες, ούτως ώστε οι επαγγελματίες του τουρισμού να εξετάσουν την επόμενη ημέρα πως θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Μαγνησία, ποια καταλύματα θα καταφέρουν να ανοίξουν και ποια προβλήματα θα κληθούν να διαχειριστούν.

- Διαφημιστική προβολή με σχετική καμπάνια και μικρά spot για την προβολή της Μαγνησίας ως περιοχής “Covid-19 free”  σε αγορές και χώρες ο οποίες θα είναι έτοιμες νωρίτερα από άλλες, αλλά και παράλληλα με εμάς να ταξιδέψουν.

- Συνεργασίες με tour operators που στηρίζουν τις περιοχές της Μαγνησίας, τα αεροδρόμια Βόλου & Σκιάθου με προγράμματα τους στο Πήλιο και τις Σποράδες. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν Διμερής Σχέσεις με χώρες – αγορές που θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν.

Τέλος, διαφάνηκε από την συζήτηση ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας Οργανισμός Τουριστικής Προβολής της Μαγνησίας και των Σποράδων (προσπάθεια στην οποία είχε πρωτοστατήσει κατά το παρελθόν το Επιμελητήριο Μαγνησίας) ο οποίος θα είναι ευέλικτος και θα λειτουργεί άμεσα.

Τέλος αποφασίστηκε, η ομάδα να ξανασυναντηθεί για να προχωρήσει σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό των επόμενων δράσεων, αμέσως μετά την κυβερνητική ενημέρωση σχετικά  με το σχεδιασμό ανοίγματος των τουριστικών προορισμών και των πρωτοκόλλων.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα


Χορηγία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στο ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση του Covid-19

 • Apr 28, 2020

Σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στις 13 Απριλίου για χορηγία στο Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας για την προμήθεια ιατρικού υλικού και ιατρικών μέσων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, μέλη της, μαζί με τον Πρόεδρο Αριστοτέλη Μπασδάνη, επισκέφθηκαν σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου τον χώρο του ΕΚΑΒ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο και είχαν μία συζήτηση με την Διοίκηση του Σωματείου αναφορικά στην διαχείριση της δύσκολης κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Ζαχείλα, τον Οικονομικό Επόπτη Νίκο Αγγελέτο και την υπεύθυνη ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων Θέκλα Καμμένου συνομίλησαν με τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτη Δαριώτη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την δύσκολη περίοδο.

Ειδικότερα, το Επιμελητήριο Μαγνησίας διέθεσε το ποσό των 4.700 ευρώ για την προμήθεια 45 θερμικών θερμομέτρων, 45 παλμικών οξύμετρων και 130 ποδιών προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης τόνισε ότι εφεξής δίνεται η δυνατότητα στα Επιμελητήρια να μπορούν να επιχορηγούν δομές του Δημοσίου, με ποσοστό 2,5% του προϋπολογισμού τους και διαβεβαίωσε ότι και μελλοντικά, όταν θα προκύπτουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, θα είναι σε θέση να στηρίζει αυτές τις δομές.

Παράλληλα, ο κ. Μπασδάνης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, καθώς όπως τόνισε είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με συμπολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κάλεσε όλους να στηρίξουν τη συγκεκριμένη υγειονομική δομή.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπενθύμισε τη δωρεά που έκανε πρόσφατα το Επιμελητήριο στο Νοσοκομείο του Βόλου, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτη Δαρειώτη, είναι η πρώτη φορά που θεσμικός φορέας, όπως το Επιμελητήριο, ανταποκρίθηκε στο αίτημα, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο του ΕΚΑΒ, ενώ ο ίδιος ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση και άλλων φορέων, καθώς οι ανάγκες είναι καθημερινές. Ο Παν. Δαρειώτης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, ευχαρίστησαν τον κ. Μπασδάνη για τη σημαντική προσφορά στο έργο τους.

Περισσότερα


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε-Ολο το κείμενο διαγγέλματος του πρωθυπουργού

 • Apr 28, 2020

Από τη Δευτέρα 4  Μαΐου αρχίζει να υλοποιείται η δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για να μείνουμε ασφαλείς από τον κορωνοϊό. Το περίγραμμα του σχεδίου ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα πέτυχαν, αλλά το αποτέλεσμα είναι εύθραυστο γι' αυτό αίρονται μεν περιορισμοί, αλλά θα πρέπει να μείνουμε ασφαλείς. Τη Δευτέρα έρχεται το πρώτο κύμα άρσης περιορισμών. Ανοίγουν καταστήματα και καταργούνται τα sms και οι άδειες για τις μετακινήσεις. Την ίδια ημέρα ανοίγουν οι εκκλησίες για την ατομική λατρεία και στις 17 οι ναοί θα λειτουργήσουν για τους πιστούς. Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ οι συμμαθητές τους των άλλων δύο λυκειακών τάξεων και των γυμνασίων θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα. 

Το μήνυμά του προς τους πολίτες για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχει ως εξής:Εδώ και μήνες η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, δίνει μια μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Αποδεχτήκαμε, ως κοινωνία, την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας. Και μείναμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιδείξαμε, επιδείξατε, πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Και οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Ο πόνος τους δεν απαλύνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού. Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην «προ κορωνοϊού πραγματικότητα». Ζούμε, ήδη, αλλιώς.

Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας. Προσοχή, όμως: Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια. Θα το ξαναπώ: Η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. Άρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του.

Κάποιες αρχές, πάντως, παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία. Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τότε, έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές, μένοντας σπίτι. Ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας. Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι.

Μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.
 

Αναλυτικές λεπτομέρειες του μεταβατικού σχεδίου θα ανακοινωθούν αμέσως μετά. Κάθε Υπουργείο, άλλωστε, έχει επεξεργαστεί και επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, γιατί προσαρμογές θα υπάρξουν και στο σύνολο του Δημοσίου. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν. Τα νοσοκομεία να γυρίσουν σε ομαλότερους ρυθμούς, ώστε να καλύψουν πιο αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα περιστατικά. Όπως και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων να μεταβληθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα μέσα συγκοινωνίας. Και τα τελευταία, με τη σειρά τους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής για να κινούνται με λιγότερους επιβάτες.

Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη. Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας. Σκεφτείτε, στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία. Τώρα, πλέον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούν τους εκπροσώπους της Πολιτείας, ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι. Στην κοινωνική ζωή, ο νόμος τηρήθηκε συνειδητά, χωρίς τον φόβο κάποιας ποινής. Και πρωταγωνιστές έγιναν αθόρυβοι άνθρωποι. Που με τις πράξεις τους, όμως, έγιναν ηχηρά παραδείγματα για όλους. Ενώ και ο καθένας προσωπικά ξανασκέφτηκε, νομίζω, τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορωνοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη.

Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται.

Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε”.

Περισσότερα


Σε επτά στάδια το άνοιγμα της αγοράς: Νέοι κανόνες λειτουργίας για δεκάδες επιχειρήσεις-Οι κωδικοί που κάνουν επανεκκίνηση

 • Apr 28, 2020

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

 

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Περισσότερα


Σήμερα τελευταία ευκαιρία για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Πώς θα υπολογισθεί η διανομή του 1 δισ. σε επιχειρήσεις

 • Apr 21, 2020

Σήμερα έχουν μία τελευταία ευκαιρία όσοι επιχειρηματίες – ανεξαρτήτως ΚΑΔ – το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ολοκληρώνεται η υποβολή των αιτήσεων και τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων του 1 δισ. ευρώ που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των εταιρειών στο τέλος Απριλίου ή τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει σε συμμετοχή περίπου 100.000 επιχειρήσεων και σχεδιάζει νέο δεύτερο κύκλο στον οποίο θα μπορούν να μετέχουν και εποχικές επιχειρήσεις που καταγράφουν απώλειες μετά το α΄ τρίμηνο στο οποίο αναφέρεται ο πρώτος κύκλος αιτήσεων.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο αλγόριθμος που ακόμη δεν έχει κλειδώσει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει τους επιχειρηματίες που βάσει στοιχείων έχουν δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα. Θα ανακοινωθεί μαζί με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες των όρων διανομής του ποσού που ακόμη δεν είναι γνωστοί.

Χωρίς επιστροφή μέρος του ποσού

Με βάση την εγκριτική πράξη της Κομισιόν μπορεί το ΥΠΟΙΚ να επιλέξει να μην ζητήσει την επιστροφή ενός μέρους της εν λόγω κρατικής εγγύησης αν κριθεί πως μετά από 1 χρόνο η εταιρεία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις λόγω της κρίσης. Η υποβολή αίτησης που ολοκληρώνεται σήμερα συνιστά αίτηση ενδιαφέροντος και η συμβασιοποίηση θα γίνει μετά την επιλογή από το ΥΠΟΙΚ και την ανακοίνωση των όρων και του ποσού της εν λόγω  προκαταβολής.

Αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους. Επίσης εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους με τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι προβληματικές, κατά την έννοια της ΕΕ ή σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά.

Οι αιτήσεις γίνονται στην ψηφιακή πλατφόρμα "myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.  Η επιδότηση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το Κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Η συνολική διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής. Το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και μετά η αποπληρωμή θα πραγματοποιείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της.  Δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Όσες προχωρήσουν θα δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων.

Νέα μέτρα

Μαζί με το νέο κύκλο της επιστρεπτέας ξεδιπλώνεται και το νέο πακέτο μέτρων του ΥΠΟΙΚ που θα είναι πιο στοχευμένα, ώστε να καλύψουν και εταιρείες που έχουν εποχική δραστηριότητα και ανοίγουν μετά το Μάρτιο. Θα προσαρμοστεί πλέον στη φάση της εξόδου από το lockdown με εδικά μέτρα σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ήδη ο ΥΠΟΙΚ έχει εξαγγείλει ήδη τους οκτώ κλάδους στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα. Είναι ο τουρισμός (εποχικός και 12 μηνών), η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η ναυτιλία και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Από τα τέλη Απριλίου αναμένονται τα 10 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης: για την κάλυψη των τόκων δανείων, αλλά και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης. Δρομολογείται και το πακέτο των 3,5-4,5 δισ. ευρώ που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου. Δηλαδή του προγράμματος SURE για τη στήριξης των θέσεων εργασίας αλλά και τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις.
  Πηγή: capital.gr

Περισσότερα


Όλα τα σημεία - κλειδιά για τα 800 ευρώ στους πληττόμενους επαγγελματίες

 • Apr 21, 2020

Ανοιχτή είναι από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myBusinessSupport,προκειμένου να υποδεχθεί  έως τις 24 Απριλίου τις αιτήσεις των πληττόμενων επαγγελματιών για την είσπραξη της κρατικής ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ

Δικαιούχοι είναι μόνο επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού  (βάσει της λίστας με τις ΚΑΔ που έχει δημοσιοποιήσει το Υπ. Οικονομικών), εφόσον απασχολούν έως 5 άτομα προσωπικό ή είναι αυταπασχολούμενοι, δηλαδή δεν έχουν  καθόλου προσωπικό.

Για να λάβουν την αποζημίωση οι εν λόγω επαγγελματίες θα πρέπει να πληρούν και ορισμένες φορολογικού τύπου προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να έχουν υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός,

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει διάστημα 45 ημερών και συγκεκριμένα από την 17η Μαρτίου έως την 30η Απριλίου.

Επίσης,  είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι 9 προϋποθέσεις

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, πιο αναλυτικά, πρέπει ταυτόχρονα να:

 1. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών
 2. Απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους
 3. Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα
 4. Έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.03.2020 έναν από τους αναφερόμενους στον πίνακα με τους πληττόμενους κλάδους ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.
 5. Έχουν υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός
 6. Υπέβαλλαν  μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
 7. Να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020
 8.      Να μην έχουν υποβάλει (σ.σ. οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31-3-2019) να μην , μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ’όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29 Φεβρουαρίου 2020.
 9.      Να μην έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων (μέρος ή όλοι) τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή μέχρι τη λήξη του χρονικού διαστήματος, καθώς και στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη του ως άνω χρονικού διαστήματος, η αποζημίωση είναι επιστρεπτέα κατά τις κείμενες διατάξεις. Ο έλεγχος της τήρησης της παρούσας παραγράφου πραγματοποιείται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Διαδικασία υποβολής και χορήγησης της αποζημίωσης

Εφόσον τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα πρέπει να ακολουθήσουν  τα ακόλουθα βήματα της διαδικασίας:

* Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 24η Απριλίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ "myBusinessSupport".

*  Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζόμενους ή απασχολεί μέχρι και πέντε εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και ότι πληρούνται οι προαφερθείσες 9 προϋποθέσεις.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα θέματα χρηματοδότησης

Δικαιούχος  είναι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα θέματα σχετικά με την κάλυψη της δαπάνης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παρούσας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως, ιδίως, η διαδικασία ένταξης σχετικού ενάριθμου έργου στο ΠΔΕ, η διαδικασία μεταφοράς των σχετικών πόρων και οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ορίζονται στην απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πηγή: capital.gr

 

 

Περισσότερα


Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη για τον εορτασμό του Πάσχα

 • Apr 19, 2020

Ο Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα, τονίζει τα εξής:

«Αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, αυτή η Ανάσταση είναι διαφορετική από κάθε άλλη φορά, είναι πρωτόγνωρη. Εδώ και δύο περίπου μήνες, η χώρα μας βιώνει μία εφιαλτική περίοδο εγκλεισμού με τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε έγκαιρα η Πολιτεία, είχαν –μέχρις ώρας- σωτήρια αποτελέσματα για την δημόσια υγεία. Από την άλλη όμως πλευρά, είχαν επώδυνες, οδυνηρές συνέπειες για την εθνική οικονομία.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), αν μη τι άλλο, προκαλεί σοκ.

Το «καλό σενάριο» προβλέπει για φέτος ύφεση 10% στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, έναντι 9,1% για την Ιταλία που μετρά εκατόμβες νεκρών.

Η εκτίμηση για 272.000 νέους άνεργους και την ανεργία να καλπάζει στο 22,3%, με απώλεια 19 δις ευρώ κόβει την ανάσα όλων.

Όλα τα στοιχεία που έρχονται από οικονομικούς αναλυτές ανά τον κόσμο φανερώνουν ότι η Ανάσταση του Κυρίου θα προηγηθεί της Σταύρωσης των χιλιάδων επιχειρηματιών ανά την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι θα σηκώνουμε τον Σταυρό του μαρτυρίου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, μετά την λήξη της μεγάλης αυτής περιπέτειας στην οποία έχουμε εισέρθει.

Ευχή όλων μας, η δοκιμασία να τελειώσει γρήγορα και η κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα μέτρα, ώστε η δύσκολη αυτή περίοδος να γίνει η «χρυσή ευκαιρία» για μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του Κράτους που θα δώσουν την ζωογώνο δύναμη για να ξανασταθεί στα πόδια του ο επιχειρηματικός κόσμος.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας δηλώνει -όπως πάντα άλλωστε- το παρών σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία στήριξης και τόνωσης της αγοράς.

Μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και να βιώσουμε την δική μας, πραγματική Ανάσταση. Χριστός Ανέστη!»

 

Περισσότερα


Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων για στήριξη των επιχειρήσεων ζητεί από Σταϊκούρα το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 • Apr 15, 2020

Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ το οποίο θα διανεμηθεί αναλογικά στα Επιμελητήρια, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών, ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή που κοινοποιείται σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και στην ΚΕΕ Ελλάδος, αναφέρει τα εξής: «Η χώρα μας τους τελευταίους μήνες δίνει μία πολλή μεγάλη μάχη κατά της πανδημίας του CONVID-19 με επιτυχή αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Η πανδημία όμως αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλο πλήγμα της οικονομίας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Σήμερα εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να στηριχτεί η Ελληνική Οικονομία και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία.
Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι να αφουγκραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να προτείνουν τρόπους για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την άμεση τόνωση της ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και τη διατήρηση υφιστάμενων  θέσεων εργασίας.
Σήμερα είναι άμεση η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων της χώρας προς όφελος του επιχειρείν και της οικονομίας. Τα Επιμελητήρια ως φορείς της τοπικής επιχειρηματικότητας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της. Τα Επιμελητήρια μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερο εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας.
Μέχρι τώρα τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως το χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 1 δις. της καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω ΑΑΔΕ.
Ωστόσο θεωρούμε ότι ένα αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί και μέσω των Επιμελητηρίων της χώρας. Αυτό δύναται να συμβεί με επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ το οποίο θα διανεμηθεί αναλογικά στα Επιμελητήρια σε σχέση με τις εγγεγραμμένες σε αυτά επιχειρήσεις προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών. Τα κριτήρια χορήγησης των δανείων αυτών προς τις επιχειρήσεις θα καθορίζονται από τα ίδια τα Επιμελητήρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και επιχειρήσεων όπως αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία, μέσω ειδικών επιτροπών που θα συστήσουν αποτελούμενες από μέλη του Δ.Σ. και το ειδικό επιστημονικό τους προσωπικό [νομικό σύμβουλο, οικονομολόγο κλπ].
Το ποσό της επιχορήγησης αυτής φυσικά θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ τα Επιμελητήρια θα παρακρατούν ένα μικρό ποσοστό από τους τόκους για περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων τους.  
Πιστεύουμε ότι το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο είναι απαραίτητο καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες [είτε λόγω ΤΕΙΡΕΣΙΑ είτε γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα θα αιτούνται εμπράγματων εξασφαλίσεων και εγγυήσεων} και αποφεύγεται ο κίνδυνος δανειοδότησης μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ επιπρόσθετα τα Επιμελητήρια ως γνώστες της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων-μελών τους αποτελούν εχέγγυο της ορθής διοχέτευσης των μικροδανείων αυτών στις τοπικές επιχειρήσεις που όντως θα τα έχουν ανάγκη».  

 

 

 

Περισσότερα


Δωρεά στις "Άσπρες Πεταλούδες" από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 • Apr 15, 2020

Μετά από απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε την Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η αποζημίωση του Προέδρου και των μελών της για τον μήνα Απρίλιο να δοθεί ως δωρεά στο Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες».

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί στο ίδιο Ίδρυμα και η αποζημίωση των μελών του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου (ΠΕΣ) Θεσσαλίας Αριστοτέλη Μπασδάνη, Γιώργο Σπαθή και Τρύφωνα Πλαστάρα.

Να σημειωθεί ότι συνολικά το ποσό της δωρεάς υπολογίζεται στα 1.600 ευρώ.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR