Νέα

Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

 • Αρχική
 • Νέα
 • Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Κορωνοϊός: Δωρεά 20.000 ευρώ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου

 • Apr 02, 2020

Είδη ατομικής προστασίας για τους ιατρούς και νοσηλευτές του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Βόλου συνολικού κόστους 20.000 περίπου ευρώ δωρίζει το Επιμελητήριο Μαγνησίας, δίνοντας το παρών αυτές τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η χώρα μας.

Τη σχετική ενημέρωση παρείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης στον Διοικητή του Νοσοκομείου Ιωάννη Ντόκο, στη συνάντηση που είχε μαζί του στο Αχιλλοπούλειο το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών ιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ιωάννης Δημητριάδης, ο Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής κ. Δημήτρης Καψάλας, ο Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής κ. Χαράλαμπος Μάνδρος και ο κ. Τάσος Ανδριώτης, Προϊστάμενος της Βϊοιατρικής Υπηρεσίας, όπου και ενημέρωσαν για τις ανάγκες που έχει αυτή την ώρα το νοσηλευτικό ίδρυμα, κυρίως για μάσκες υψηλής προστασίας.

Υπογραμμίζεται ότι τη σχετική απόφαση έλαβε η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου όπου και συζήτησε τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αγοραστούν καπέλα χειρουργείου μία χρήσης με λάστιχο, από υποαλλεργικό υλικό φιλικό προς το δέρμα, ποδιές μιας χρήσης, χονδρές, αδιάβροχες μη διαπερατές, ιατρικές μπλούζες μίας χρήσης αδιάβροχες, αλλά και μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 και FFP3.

Η δωρεά θα γίνει μέσω του Σωματείου «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου» ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του Επιμελητηρίου στο αίτημα της Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επιστολή προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου όπου ο κ. Μπασδάνης είχε ζητήσει να πληροφορηθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί όπου καταστεί ανάγκη.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νοσοκομείου όπου και ενημέρωσε για τις σχετικές ελλείψεις τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μπασδάνη, «σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης, το Επιμελητήριο Μαγνησίας δεν μπορεί παρά να δηλώσει παρών και σε αυτή την δύσκολη μάχη.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μαγνησίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και το πλήγμα σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς δεν θα είναι ιάσιμο. Μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια, πρέπει να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία για τη στήριξη της χειμαζόμενης επιχειρηματικότας, ώστε να μην κληθούμε ως φορέας να οργανώσουμε ακόμη και συσσίτια για τα μέλη μας, που αυτή την ώρα χάνουν ακόμη και αυτή την επαγγελματική τους υπόσταση.

Παρολαυτά, αυτή την ώρα προέχει να σταθούμε σε όλους αυτούς τους ήρωες της καθημερινότητας που με πενιχρά μέσα και περίσσια αυταπάρνηση και θάρρος δίνουν την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους νοσηλευτές, τους ιατρούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου που παλεύει και δίνει καθημερινά το παρών στην εργασία του, για να είμαστε εμείς ασφαλείς στα σπίτια μας».  

Παράλληλα, το Επιμελητήριο Μαγνησίας ανταποκρίθηκε και στο αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για δωρεά τεχνολογικού και πληροφοριακού εξοπλισμού ύψους 5.000 ευρώ.

 

Περισσότερα


Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ με τα νέα μέτρα

 • Apr 01, 2020

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα ΠΝΠ «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» με την οποία επικυρώνονται οι εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών για τα νέα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε αναλυτικά στη νέα ΠΝΠ στο συννημμένο που ακολουθεί. 

Περισσότερα


Μέτρα για τον κορωνοϊό: Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ - Όλο το πακέτο των νέων μέτρων

 • Mar 30, 2020

Την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρωί της Δευτέρας. Συνολικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Απρίλιο καλύπτονται 1,7 εκατ. μισθωτοί 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Α. Για τους εργαζόμενους

1. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους το επίδομα των 800 ευρώ. Συνολικά μπορούν να το λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

2. Για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

3. Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 μέρες στους εργαζόμενους αυτούς. Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Β. Για τις επιχειρήσεις,

Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Καλύπτονται έτσι περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων.

Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που εντάσσονται, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία μηνός Απριλίου
- έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές
- εάν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Γ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο πλαίσιο καλύπτει και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξάρτητου Νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου 4 θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστροφής προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων ύψους 1 δισ. για την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα προς το κράτος . Η επιχορήγηση γίνεται απευθείας μέσω του TAXIS NET. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από 2 έως 10 Απριλίου. Το σχήμα αυτό έχει ως βασική στόχευση την στήριξη των επιχειρήσεων για να στηρίξουν την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνονται από απαγόρευση απολύσεων από σήμερα

Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος.  Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος

108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥκαι την ΓΓΠΠ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση «εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου»

Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων όπως αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Διατίθενται άμεσα από το ΥΠΟΙΚ προς το υπ. Αγοτικής Ανάπτυξης αρχικά 150 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Θα αξιοποιηθούν με μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΟΙΚ πυ έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες από τον κορωνοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι αναστολές φορολογικών δηλώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ. Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ανέρχεται σε 1,4 δισ.ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπανές για την υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση προυπολογισμού για καταβολή δώρου Πάσχα και την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων φτάνουν στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω ΕΣΠΑ

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε  ότι για τους επιστήμονες αποφασίστηκε να ενισχυθούν με oucher 600 ευρώ τον Απρίλιο και η ένταξή τους από τον Μάιο στην κατηγορία όλων όσοι θα πάρουν επίδομα 800 ευρώ.

Γεωργιάδης: Αποπληρωμή επιτοκίων ενήμερων δανείων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων με τη διευκρίνιση. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.

«Όλα τα τραπεζικά συστήματα έχουν δευσμευτεί ότι όσοι έχουν πληγεί και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, θα έχουν 3μηνη αναστολή αποπληρωμή των χρεών τους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές υπενθύμισε ότι θα υπάρχει παράταση 75 ημερών στη λήξη αποπληρωμής παραπέμποντας σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

«Αυτή την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί , θα προσχωρήσουμε όλοι μαζί και θα την ξεπεράσουμε όλοι, το κράτος θα κάνει ότι μπορεί, σ' αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε την υπευθυνότητα και την συνεργασία όλων» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης.

Περισσότερα


Χ. Σταϊκούρας: Σε ύφεση 1%-3% βυθίζεται φέτος η Ελλάδα – Καθίζηση σοκ 5%-9% στην Ευρώπη

 • Mar 26, 2020

Ύφεση στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1% με 3% προβλέπεται πλέον σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς να αποκλείεται δυσμενέστερο σενάριο, αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια (δε λήξει έως τον Ιούνιο) ή αν επανεμφανιστεί το φθινόπωρο. Στο ίδιο σενάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναμένεται ύφεση 5% - 9% ανά την Ευρώπη.

Ο υπουργός επισήμανε εμφατικά την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, ούτως ώστε να αυξηθεί δραστικά η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών - μελών, ενώ κατέστησε σαφές ότι ο τουρισμός -σε κάθε σενάριο- θα δεχθεί πλήγμα φέτος.

 

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο για το θέμα των επιταγών, αλλά και νέο πακέτο διευκολύνσεων από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

Αναλυτικά ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εξέφρασε την ελπίδα πως όσο βαθαίνει η κρίση ανά την ΕΕ, θα αποφασίσουν οι ηγέτες να προχωρήσουν σε αποφασιστικά μέτρα, αναφερόμενος στην επιστολή των "9" ηγετών προς τη σημερινή Σύνοδο. Επανέλαβε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Βορά και Νότο τις οποίες έζησε και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, όπως είπε, υπαρασπίστηκε τις ίδιες θέσεις.

Ανέφερε πως δεν ξέρουμε την έκταση του προβλήματος. Δεν απέκλεισε να υπάρξει ένα αντίστοιχο φαινόμενο στο τέλος της χρονιάς. Προτεραιότητά μας είναι  η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης ανέφερε.

Εξήγησε μιλώντας για τους εργαζόμενους πως πέρα από το επίδομα υπάρχει και η δυνατότητα αναστολής υποχρεώσεων προς το κράτος για 45 μέρες "και βλέπουμε".

Η ύφεση

Για το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, επισήμανε ότι κάθε φορά που έχουμε Eurogroup οι εκτιμήσεις "επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες". Ανήγγειλε πως με βάση τη χθεσινή εικόνα της ΕΚΤ, η ύφεση στην Ευρώπη -αν συνεχιστεί αυτό το lockdown-  μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%. Στην Ελλάδα είπε, κινείται "σε πιο ήπια ποσοστά, από 1% έως 2 -3% είναι αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις".

Παραδέχθηκε πως το υπουργείο Oικονομικών σε κάθε χώρα κάνει και ακραία σενάρια. Π.χ. σε περίπτωση επανάληψης της κρίσης ή μεγαλύτερης διάρκειάς της. "Για αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, για αυτό δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι διαθέσιμων, αλλά πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και διευρύνουμε το περιθώριο που έχουμε στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό" ανέφερε.

 

Επειδή είναι μία εξωγενής κρίση "όλοι πιστεύουμε πως μόλις αυτή εκλείψει η ανάκαμψη θα είναι απότομη, θα έχει ένα σχήμα V όπως λέμε" είπε. Αλλά η ανάκαμψη "δεν θα είναι εύκολο να αποτυπωθεί πολύ μέσα στο 2020, θα είναι πολύ καλύτερη μέσα στο 2021". Το σενάριο στο οποίο βασίζονται όλα αυτά είναι μία κρίση θα κρατήσει δύο ή τρεις μήνες.

ΣΟΣ για τουρισμό

Εξήγησε ωστόσο πως το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, "ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι", το οποίο σχετίζεται με το αν θα έρθουν ξένοι και πόσοι ξένοι θα έρθουν. "Άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε" είπε.

Για τη μείωση των φόρων είπε πως "σαν υπουργός έχω στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μου  τη μείωση των φόρων. Αλλά αυτή τη στιγμή η πρώτη ανάγκη είναι η αύξηση των δαπανών".

Η επιστρεπτέα προκαταβολή εξήγησε ότι είναι ένα σχήμα που φτιάχνεται τώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να περάσει από τα αντίστοιχα όργανα ως κρατική ενίσχυση.  Στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο  και να χρηματοδοτηθεί από τον kρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "αναζητούμε".

Για thn κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν φτάνουν στο 2,5% του ΑΕΠ έναντι μέσου όρου 2% του ΑΕΠ ανά την ΕΕ.

Το τραπεζικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι αυτό της ΕΕ, δήλωσε.  Όσον αφορά σε μία κεφαλαιοποίηση τραπεζών επισήμανε ότι "με βάση το βασικό σενάριο η απάντηση είναι όχι".

Για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προανήγγειλε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

 

Περισσότερα


Παροχή βοήθειας από το Επιμελητήριο Μαγνησίας στο Νοσοκομείο Βόλου

 • Mar 26, 2020

Χείρα βοηθείας τείνει το Επιμελητήριο Μαγνησίας στο Νοσοκομείο του Βόλου, δηλώνοντας «παρών» για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας αυτές τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η χώρα μας.

Με σημερινή του επιστολή του προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ιωάννη Ντόκο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης ζητά να ενημερωθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει στο νοσηλευτικό ίδρυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί όπου καταστεί ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης αναφέρει στην επιστολή του: «Ενόψει των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνδράμουμε με κάθε δυνατό μέσο.
Είναι κοινά γνωστό ότι τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μια τιτάνια μάχη απέναντι στη πανδημία του κορωνοϊού. COVID-19, πολλές φορές χωρίς επαρκή μέσα.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με αίσθημα ευθύνης τόσο προς τους συμπολίτες μας όσο και προς τα μέλη μας, είναι στη διάθεσή σας για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.
Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως άμεσα μας ενημερώσετε για τις ανάγκες του νοσοκομείου σας σε ιατρικό υλικό και ιατρικά μέσα αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Περισσότερα


Οριζόντια επέκταση μέτρων στις επιχειρήσεις ζητά το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 • Mar 24, 2020

Επιστολή με την οποία ζητά την οριζόντια επέκταση των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης. Αποδέκτες οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, οι Γενικοί Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής και Τουρισμού Χρήστος Τριαντόπουλος και Κώστας Λούλης αντίστοιχα, οι τοπικοί βουλευτές της Μαγνησίας και η ΚΕΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπασδάνης παρατηρεί ότι σχετικά με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, ορισμένα εξ αυτών, χρήζουν ερμηνείας και πιθανώς βελτιώσεων και τροποποιήσεων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Η παγκόσμια αλλά και η ελληνική οικονομία βιώνουν μια μεγάλη δοκιμασία και πρωτόγνωρες καταστάσεις. 
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι σήμερα είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις όμως οι ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις καθώς και τα συνεχώς αναδυόμενα προβλήματα στην οικονομία καθιστούν επιτακτική ανάγκη τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προς προσωρινή έστω ανακούφιση των επιχειρήσεων.
Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας αλλά και η οικονομία παγκοσμίως οφείλετε ως αρμόδιοι φορείς να λάβετε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων επιχειρήσεων και ζητούμε να συμπεριληφθούν άμεσα σε όλα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που ήδη έχουν ανακοινωθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ΦΕΚ οι κάτωθι δραστηριότητες : 
•    Μεσίτες Ακινήτων [υπάρχει πλήρης πάγωμα κάθε αγοραπωλησίας]
•    Διαμεσολαβητές Ασφαλειών [υπάρχει μείωση τζίρου άνω του 50%]
•    Αρτοποιεία [υπάρχει μείωση άνω του 60%]
•    Ζαχαροπλαστεία [υπάρχει μείωση άνω του 70%].
•    Περίπτερα [υπάρχει μείωση άνω του 50%]
•    Μίνι-Μάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία [υπάρχει μείωση άνω του 60%]
•    Αγρότες-κτηνοτρόφοι-μικροπαραγωγοί [υπάρχει μείωση άνω του 60%]
•    Πρατήρια υγρών καυσίμων [υπάρχει μείωση άνω του 50%].

Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά τα κάτωθι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων:
•    Αναστολή καταβολής κάθε είδους φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις & αυτοαπασχολούμενους  έως 31/8/2020.
•    Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για όλους του ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έως 30/06/2021.
•    Επαναφορά της δυνατότητας ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση, έως 31/08/2020.
•    Παράταση αποπληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών, μη σφράγιση αυτών.
•    Μείωση ΦΠΑ από το 24% το 13% έως 31/12/2020 σε όλες τις κατηγορίες.
•    Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2020.
•    Αναστολή διακοπής λόγω τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν από 01/03/2020 και μετέπειτα των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
•    Αναστολή πληρωμών έως 31/08/2020 όλων των ρυθμίσεων [120 δόσεις κλπ].
•    Απαγόρευση έκδοσης διαταγών πληρωμής για οφειλές που δημιουργήθηκαν την κρίσιμη αυτή περίοδο, έως 31/08/2020.
•    Απαγόρευση έκδοσης διαταγών απόδοσης μισθίου [εμπορικές & αστικές μισθώσεις] για οφειλές που δημιουργήθηκαν την κρίσιμη αυτή περίοδο έως 31/08/2020.
•    Απαγόρευση καταγγελίας δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα έως 31/08/2020.
•    Παράταση κάθε προθεσμίας για έκδοση/ανανέωση πιστοποιητικών/αδειών πάσης φύσεως.
•    Παροχή των οικονομικών ενισχύσεων χωρίς κριτήρια και εξαιρέσεις.

Επιπλέον σχετικά με τα μέτρα που ήδη έχετε ανακοινώσει θεωρούμε ότι ορισμένα εξ αυτών χρήζουν ερμηνείας και πιθανώς βελτιώσεων και τροποποιήσεων.

Ειδικότερα:
    Σε προσωπικές εταιρείες [ΟΕ, ΕΕ] όπου σε τέτοιες εταιρείες συνήθως συμμετέχουν 2-3 εταίροι θεωρούμε ότι και αυτοί πρέπει να δικαιούνται το επίδομα των 800€  χωριστά ο καθένας [ανά ΑΦΜ]  Ø
    Σε άλλες εταιρείες [ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ], πολλές φορές αυτές είναι άκρως οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις, οπότε και στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρξει παρόμοια πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των εταίρων-μετόχων αυτών.Ø

Η λήψη μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη προκειμένου να στηριχτεί άμεσα η οικονομία άλλως οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά κυρίως μακροπρόθεσμες».

Περισσότερα


Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

 • Mar 23, 2020

Από αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ. Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 ΜαρτίουΟι μισθωτοί αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Tην ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που αφορά στις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 πρέπει να κάνουν :

 • Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένουν προσωρινά κλειστές. Την επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.
 • Οι εργοδότες επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον θέτουν οι ίδιοι σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, την  επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων μπαίνουν σε αναστολή. Οι υπόλοιποι πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη.

Σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ :

 • ο εργοδότηςυποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του νέου μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία.
 • Προσοχή, οι επιχειρήσεις-εργοδότεςδεν αναφέρουν μόνο τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης, αλλά υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου. Δηλαδή πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν και τους εργαζόμενους που απέλυσαν ή τους εργαζόμενους που παραιτήθηκαν.
 • Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Προσοχή η σειρά των ενεργειώνείναι ως εξής :

 1. Πρώτοι υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες και ακολούθως
 2. Υποβάλλουν την δική τους αίτηση οι εργαζόμενοι ώστε να λάβουν τελικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα 800 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν – όπως ρητά αναφέρει η σχετική ΠΝΠ – την υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλλαν στο σύστημα «Εργάνη» , εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Ο εν λόγω αριθμός πρωτοκόλλου είναι σημαντικό στοιχείο απαραίτητο για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια ο εργαζόμενος η οποία είναι :

 • οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωσησε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 • Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένωνσυμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

Η ΚΥΑ που θα εξειδικεύει τις επιμέρους λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιευτεί – εκτός απροόπτου – σήμερα. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μπορούν να υποβάλουν την δική τους ψηφιακή αίτηση το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενώ δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό των φορολογικών δηλώσεων, ώστε κάθε μισθωτός – άνεργος να υποβάλλει αίτηση μια μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του. Στόχος είναι να μην πέσουν όλες οι αιτήσεις μαζί.

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα δηλαδή μέχρι 20 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να απολύσουν.  Επίσης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

 

 

 

 

Περισσότερα


Απαγόρευση κυκλοφορίας: ποια βεβαίωση πρέπει να συμπληρώσουν εργαζόμενοι επιχειρήσεων-φορέων

 • Mar 22, 2020

Μόνο με άδεια την οποία θα συμπληρώνει ο πολίτης και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι και τις 6 Απριλίου.
Όπως είπε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το μέτρο ελήφθη διότι δεν υιοθέτησαν όλοι οι πολίτες την απαραίτητη υπεύθυνη στάση. 

Τι σημαίνουν όμως τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων; Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

Συνημμένα θα βρείτε το έγγραφο που πρέπει να συμπληρώσει κάθε εργαζόμενος σε εταιρείες και φορείς ως βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου.

 

 

 

 

 

Περισσότερα


Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα γίνει η αίτηση, τι προβλέπει η ΠΝΠ

 • Mar 21, 2020

Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου -δηλαδή χθες- και για έναν μήνα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. 

Αυτό αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα κατεπείγοντα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στην οικονομία, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μόλις οι εργοδότες κάνουν την απαραίτητη δήλωση για τους εργαζόμενους, εν συνεχεία, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λάβουν το προβλεπόμενο επίδομα των 800 ευρώ.

Συνολικά, στην ΠΝΠ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, διατάξεις για:

Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από 24% για  τα είδη ατομικής υγιεινής όπως μάσκες προστασίας, γάντια, σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή , αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα , αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών. Ο μειωμένος συντελεστής ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 • Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από απόφαση της κυβέρνησης θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών εφόσον αποτελεί την α΄κατοικία.
 • Επιτάχυνση επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ
 • Ακυρότητα καταγγελιών σύμβασης εργασίας.  Οι επιχειρήσεις - εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Στη περίπτωση αυτή, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

-         Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

-        Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της παραπάνω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

-        Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία θα δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

Ακολουθεί η Πράθη Νομοθετικού Περιεχομένου συννημένα. 

 

Περισσότερα


Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – τι θα γίνει με το δώρο του Πάσχα

 • Mar 20, 2020

Στην εξειδίκευση της τρίτης δέσμης μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: 

 1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα στηρίξουν, πέραν των επιχειρήσεων, και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση των ενήμερων δανείων.  Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των δόσεων δανείων για 3 μήνες
 2. Επεκτείνεται το επίδομα των 800 ευρώ. Θα αφορά 1,4 εκατ. πολίτες (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους) και θα είναι ακατάσχετο. Σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τους κωδικούς των κλάδων που πλήττονται. Το συνολικό κόστος της περέμβασης ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
 3. Θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τις αρχές του μήνα μέχρι και χθες. 
 4. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις. Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να το καταβάλουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις.

Επίσης, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα λάβουν δώρο Πάσχα το οποίο έχει καταργηθεί στο δημόσιο.

 1. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Πώς σας φαίνεται η νέα μας ιστοσελίδα;

  Δεν μου αρέσει

  Μέτρια, τίποτα το ιδιαίτερο

  Πολύ καλή

LATEST TWEETS
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
  Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
 • info@cci-magnesia.gr
 • Τηλ.: + 30 2421094700
  Φαξ: +30 2421031211
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • Δευτέρα και Τετάρτη:
  07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
  07:00 – 15:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR