Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

  • Aug 01, 2023

Υποχώρηση σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο  5,3% , από 5,5% που ήταν  τον Ιούνιο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Ιούλιο (10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο).

Περισσότερα


Κώστας Σκρέκας: «Πρόστιμα 1.440.000 ευρώ για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις»

  • Jul 25, 2023

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.440.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 “Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων”. O Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Μετά από ελέγχους σε μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών διαπιστώσαμε παραβάσεις που ξεπερνούν τα 1,4 εκατ. ευρώ. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν. Δε θα επιτρέψουμε καμία παράνομη πράξη που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες και νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό».

Περισσότερα


Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

  • Jul 25, 2023

Όσες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης κατά το προηγούμενο έτος και δεν έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα από τη φορολογική διοίκηση που να τους ενημερώνει ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτό εφόσον υποβάλουν ένσταση. Συγκεκριμένα, σε όσους δεν έφτασε ποτέ το email της ΑΑΔΕ για να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου. Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος κατά 12,7% ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Μάιο

  • Jul 24, 2023

Αύξηση 12,7% σημείωσε ο τζίρος στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Μάιο εφέτος και ανήλθε σε 3,55 δισ. ευρώ, έναντι των 3,15 δισ. ευρώ τον Μάιο 2022 και αύξηση 4,8% σε σχέση με το Απρίλιο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 3,39 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι:  Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (+38,5%). Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (+36,7%). Ενώ οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι: Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (-11,7%). Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (-9,1%).

Περισσότερα


Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις»

  • Jul 20, 2023

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξάλλου τις παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, με τις οποίες, μεταξύ άλλων: Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά , το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο. Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ κατά 375 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης. Σε σχέση με την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Περισσότερα


Ευρωζώνη: Σημαντική μείωση πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούνιο, στο 2,8% η Ελλάδα

  • Jul 20, 2023

Σημαντική υποχώρηση στο 5,5% σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2023, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (από 1,6%) ενώ και η Ελλάδα ήταν στις χώρες με χαμηλά ποσοστά καταγράφοντας 2,8%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Περισσότερα


Αριθμός ρεκόρ στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρώτο 6μηνο

  • Jul 18, 2023

Δυναμική επιστροφή κάνουν οι επιχειρήσεις στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του ΓΕΜΗ καταγράφεται αριθμός ρεκόρ – σε σχέση με τα τελευταία χρόνια – στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ συγκρατείται η πορεία των διαγραφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 14 Ιουλίου εκκίνησαν 32.531 επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εκκινήσει 27.190 επιχειρηματικές δραστηριότητες και στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να είναι σε πτώχευση, διακοπή (Δ.Ο.Υ.), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση και διαγραφή λόγω διάσπασης είναι 7.541, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8.708.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφεται στις εγγραφές επιχειρήσεων σε σχέση με τις διαγραφές, δήλωσε: «Τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, ως αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών αλλεπάλληλων κρίσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και η εμπειρία των επιχειρηματιών από τα χρόνια της κρίσης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικές επιδράσεις. Το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους 4.424 νέες επιχειρήσεις – έναντι 1.546 που έκλεισαν – δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διάθεση ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ως ΕΒΕΑ ενισχύουμε αυτή τη δυναμική, υποστηρίζοντας νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους, μέσω της Θερμοκοιτίδας μας, παρέχοντας δυνατότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα μέλη μας, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού, με πλήθος εμπορικών αποστολών. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστάσεων που δεν αφορά ατομικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών. Όσο περισσότερο η τάση αυτή εδραιώνεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την οικονομία και την απασχόληση».

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο εφέτος

  • Jul 18, 2023

Αύξηση κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ ή 8,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 97.564.300 χιλ. ευρώ, έναντι των 90.100.078 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες (61,9%). Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (7,1%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (20,2%).

Περισσότερα


Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

  • Jul 18, 2023

Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα περάσουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχουν (άγνωστος ακόμη αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, αλλά και έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Περισσότερα


Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τελευταία παράταση για την υλοποίηση παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους

  • Jul 18, 2023

Παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη έως την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, βάσει των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης) του προγράμματος.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR