Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Θ. Σκυλακάκης: ελληνικές πρώτες ύλες μπορούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία

  • Jul 13, 2023

«Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προσερχόμενος στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο) και ότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρισίμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

  • Jul 11, 2023

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει ο πληθωρισμός Ιουνίου καθώς αυξήθηκε κατά μόλις 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον μήνα Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Περισσότερα


Μπαράζ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

  • Jul 10, 2023

Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους συνεχίζει να διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, η συνεπής εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων, κατά το έτος 2023, θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 66.000 ελέγχων. Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, «η εντατικοποίηση και ποσοτική αύξηση των ελέγχων αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που υλοποιείται για το τρέχον έτος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, με τον αυξημένο ετήσιο στόχο των 66.000 ελέγχων, που φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί, μέχρι το τέλος της χρονιάς, βασικά ζητούμενα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας».

Περισσότερα


Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Ιουλίου 2023

  • Jul 10, 2023

Συνολικά 54,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 43.800 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του: Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν, την περίοδο 10 έως 14 Ιουλίου 2023, 17,2 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές: 13 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων, 16 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, 7 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 15,4% των εξαγωγών τον Μάιο

  • Jul 10, 2023

Σημαντική μείωση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο, με την επίδοση της χώρας ωστόσο στο πεντάμηνο να παραμένει σε θετική τροχιά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, κατά το μήνα Μάιο 2023 ανήλθε στο ποσό των 4.062,6 εκατ. ευρώ έναντι 4.802,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 15,4%.  Το ίδιο διάστημα, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 7.004,2 εκατ. ευρώ έναντι 8.106,6 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 13,6%. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 2.941,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.304,2 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 11,0%.

Περισσότερα


Κυρ. Μητσοτάκης: Οι οικονομικοί στόχοι στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού

  • Jul 07, 2023

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στον οικονομικό τομέα τονίζοντας πως στόχοι είναι: «Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας  στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται. Αυτή τη διπλή κατεύθυνση υπηρετεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. Έτσι απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το market pass. Καθιερώνουμε ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο. Από 1.1.24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες. Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δε θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη νόμιμη, δηλωμένη αμοιβή τους».

Περισσότερα


ΚΕΕΕ: Η επενδυτική βαθμίδα θα αποδεσμεύσει τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας

  • Jul 07, 2023

«Η σειρά από μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών του, στη Βουλή, βρίσκουν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας σε αναμονή για την επίτευξη των στόχων της τετραετίας». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ενώ προστίθεται ότι «οι επιχειρηματίες και η κοινωνία προσδοκούν να πορευτούν προς το μέλλον με σταθερά και δομημένα βήματα». Ακόμη αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι: Οι παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος απέναντι στους επιχειρηματίες, τα φορολογικά κίνητρα και η δίκαιη και ισομερής αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προγράμματα για την ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση των επιχειρήσεων και οι διευκολύνσεις στην επιχειρηματική κοινότητα για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις. Αναμένεται, ωστόσο, σε βάθος τετραετίας, να υλοποιηθούν.

Περισσότερα


myProperty: Ψηφιακά και αυτόματα το Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων

  • Jul 07, 2023

Αυτόματα και ψηφιακά θα δημιουργούνται και θα υποβάλλονται οι δηλώσεις Ε9, για τους πωλητές και τους αγοραστές ακινήτων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α. 1099/2023), η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, χωρίς ενέργεια του φορολογουμένου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και ότι μπορεί να την αναζητήσει στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE. Η ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9 ξεκινά πιλοτικά από σήμερα, 07 Ιουλίου 2023, για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που αναρτώνται στην πλατφόρμα myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων που έχουν υποβληθεί μετά την 17/05/2023 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από 07/07/2023 και μετά.

Περισσότερα


Υπ. Οικ.: Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων και νέων υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό

  • Jul 07, 2023

Συνεχίζεται σταθερά και κατά τον μήνα Ιούνιο του 2023 ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, πιστοποιώντας τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου και το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως είχαν άλλωστε αποτυπωθεί και στα στατιστικά τη χρονική περίοδο των τελευταίων μηνών, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τ. Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων. Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Περισσότερα


ΣΕΒ: Mικρότερες αμοιβές και απασχόληση για τις γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

  • Jul 07, 2023

Οι εργαζόμενες γυναίκες την Ελλάδα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές, υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης και αντιμετωπίζουν ακόμα πληθώρα στερεοτύπων. Συγκεκριμένα ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 1115 ευρώ, δηλαδή 13 % χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών (1284 ευρώ), οι μισές επιχειρήσεις (53 %) έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15 %) συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ μία στις δέκα επιχειρήσεις (11 %) δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης. Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάστηκε στο Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Επίσης 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν ότι η ισότητα των φύλων στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική, ωστόσο περισσότερες από 8 στις 10 (83 %) δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR